Дизел јефтинији за 15 фенинга

Марина Чигоја
Дизел јефтинији за 15 фенинга

Бањалука - На бензинским пумпама у Српској дизел је јуче био јефтинији и до 15 фенинга него протеклих дана, док бензини нису знатније појефтинили.

Цијена нафте на свјетском тржишту пала је прошлог мјесеца на најнижи ниво у посљедњих шест и по година, а на радост возача, тај тренд почели су да прате и власници бензинских пумпи у РС. Ипак, знатнији пад примјетан је углавном код дизела, док су цијене бензина тек симболично снижене.

Предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС Драго Ђукић казао је да пумпе коригују цијене у складу са својом политиком.

- На основу параметара који су у посљедње вријеме били присутни, односно цијене нафте на свјетском тржишту које су снижене и курса долара услиједиле корекције цијена и на нашем тржишту. Њихов распон зависи од сваке пумпе појединачно - рекао је Ђукић.

На бензинској пумпи "Супер петрол" у Бањалуци цијена дизела од понедјељка је нижа за 15 фенинга и сада износи 1,75 КМ, док су бензини снижени за свега један фенинг. Бензин 95 кошта 1,89, а цијена бензина 98 је 2,04 КМ по литру.

Цијене су снижене и на бензинским пумпама "Нешковић" из Бијељине, а разликују се у зависности од локације пумпе. Тако у Бијељини евродизел кошта 1,69, док је у Бањалуци снижен на 1,75 КМ. У "Нешковићу" су потврдили да су корекције цијена почеле крајем августа, а посљедња је била у понедјељак ујутро.

- Претпосљедњег дана августа цијена дизела у Бањалуци је са 1,90 снижена на 1,77 КМ по литру, а од понедјељка кошта 1,75 марака. Бензин 95 сада кошта 1,89 и он је јефтинији за један фенинг, док је код бензина 98 задржана стара цијена од 2,05 КМ - казали су у "Нешковићу".

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић каже да би, по њиховим рачуницама, литар горива требало да кошта  1,72 КМ.

- То показује наша анализа коју смо радили на бази цијена које смо имали 2008. године када је барел нафте коштао 147 долара. Тада је цијена безоловног бензина код нас била 2,29 КМ по литру. Очигледно је да још има простора за снижење, али доста тога зависи и од рафинерија јер су пумпе само дио ланца - казао је Петровић.

Свјетско тржиште

Цијене нафте пале су током јучерашњег трговања у Азији јер су најновији подаци указали на слабљење прерађивачке активности у Кини. Америчка "лака" нафта за испоруку у октобру појефтинила је на 47,70 долара за барел, док је цијена сирове нафте "брент" пала за 1,46 долара, на 52,69 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана