Цвијановић: Српска отворена за све квалитетне иницијативе

Срна
Цвијановић: Српска отворена за све квалитетне иницијативе

Јахорина - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас на отварању “Јахорина економског форума” да је Српска отворена за све врсте квалитетних иницијатива, изразивши увјерење да ће и овај форум дати одговоре на одређене дилеме и изазове.

“Овај форум одлична је прилика да се суочимо са тешким питањима за будућност Републике Српске и цијелог региона, да размијенимо примјере добре праксе и да једни другима помогнемо у процесу прилагођавања”, истакла је Цвијановићева на отварању дводневног форума под називом “Економија новог доба - иновације, дигитализација и комуникационе технологије као база економског развоја”.

Она је оцијенила да је најбољи начин за развој привреде и повећање стопе запослености пробој на инострана тржишта, а основни предуслов за то је стварање иновативних и квалитетних производа.

“Морамо кориговати наш однос према развоју и у том смислу сви морамо да се прилагођавамо. Образовни сектор мора иновирати свој приступ. Пословни сектор мора пратити трендове који су често захтијевају корјените промјене. Јавна администрација и регулаторне агенције морају блиско сарађивати са различитим секторима како би правовремено разумјели промјене и правиле подстицајан институционални оквир за развој”, истакла је Цвијановићева.

Укратко, напоменула је предсједник Српске, наш заједнички задатак је да у наредном периоду мудро градимо систем подршке предузетништву кроз примјену иновација свјетског квалитета које ће моћи да се комерцијализују у нашој привреди, али и да се појави као партнер иностраној привреди.

“Да бисмо ухватили прикључак треба нам довољно школованих стручњака у потпуно новим областима. Чак 65 одсто данашњих првачића ће за 20 година радити на пословима који данас уопште не постоје”, нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да је због тога нужно направити велики заокрет у области образовања како би младе људе припремили за стицање вјештина које ће их учинити конкурентним на тржишту.

Говорећи о четвртој индустријској револуцији, Цвијановићева је навела да индустрија 4.0 има потенцијал да побољша квалитет живота и повећа економски раст цијелог региона.

“Технолошке иновације ће повећати продуктивност и ефикасност цијелих система, смањити трошкове услуга и трговине, отворити нове области привреде. Међутим, то ће се десити само у земљама који на вријеме схвате важност трансформација. Сви остали остаће заробљени у старим навикама и рутинама, а тиме ускраћени за конкурентност, привредни раст и развој”, поручила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана