Цијена горива све ближа марки

Данијела Стоканић
Цијена горива све ближа марки

Бањалука - Цијене горива на бензинским пумпама у РС од петка су ниже и до десет фенинга по литру у односу на прошли, достижући вишегодишњи минимум од 1,37 марака.

Возаче, који користе евродизел ова вијест је и те како обрадовала, јер је цијена горива све ближа марки.

Ипак, то није довољан разлог да би о појефтињењу својих услуга размишљали превозници, млинари, пекари и други.

Лани у ово доба гориво на бензинским пумпама било је скупље за више од пола марке, све до половине децембра прошле године, када је цијена вртоглаво почела да опада.

На бањалучким бензинским пумпама истичу да су, упркос чињеници да је набавна цијена горива прошле седмице и до неколико пута мијењана, цијене горива и даље у паду.

Секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС Зоран Берак подсјетио је да дистрибутери нафте и нафтних деривата константно прате кретања цијена нафте на свјетском тржишту и сходно томе коригују цијене чим дође до промјена.

- Цијене горива су кориговане и ове седмице у РС и позитивне ефекте ће имати на привредна друштва код којих је гориво значајнија ставка у пословању, као и на грађане - рекао је Берак.

Додао је да је појефтињење горива на бензинским пумпама у РС уско повезано са цијенама сирове нафте на свјетском тржишту, као и са курсом долара од којег такође зависи по којој цијени ће дистрибутери набављати нафту у Српској.

- У РС тржиште је регулисано на принципу слободног формирања цијена и дистрибутери нафте и нафтних деривата имају могућност да сами одређују када и колико ће промијенити цијену својих производа - истакао је Берак.

Према његовим ријечима, с обзиром на то да у РС има велики број пумпи, а у складу са тржишним принципима, велика конкуренција је такође један од фактора који одређује цијену горива.

Став превозника је да ће до појефтињења цијене превоза доћи само кад цијена горива буде 1,20 КМ по литру. Упркос овом новом појефтињењу цијене неће мијењати ни пекари ни млинари, јер, како кажу, за појефтињење нема простора.

Цијене у КМ

Бензинска пумпа евродизел бензин 98 бензин 95

"Крајинапетрол" 1,39 1,69 1,54

"Нешковић" 1,37 1,69 1,45

"Нестро петрол" 1,39-1,49 1,85 1,49

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана