Централна банка стуб монетарне стабилности БиХ

:Жељка Домазет
Централна банка стуб монетарне стабилности БиХ

Сарајево - Централна банка БиХ једна је од најважнијих институција БиХ и стуб њене монетарне стабилности, истакнуто је у петак на међународној конференцији под називом "20 година стабилности".

Гувернер Централне банке Сенад Софтић подсјетио је на дане успостављања ове финансијске институције.

- Мисија Централне банке је успостављање и одржавање стабилности конвертибилне марке. Све ово вријеме континуирано смо пратили системске ризике у финансијском сектору. Успоставили смо, између осталог, Централни кредитни регистар, а потом је обезбијеђена потпуна покривеност конвертибилне марке - рекао је Софтић.

Додао је да ова банка и њени партнери интензивно раде на просперитетном развоју БиХ и њених институција и да и даље очекује подршку институција БиХ на јачању банке, тим прије јер се жели да ова институција још брже настави развој заснован на принципима транспарентности и независности, као и модерних стандарда у сфери банкарства и финансија.

Члан Управног одбора Централне банке БиХ Љубиша Владушић сматра да треба бити поносан на резултате ове банке, као и да "монетарна стабилност није скупа". Он је оцијенио да "каренси борд има много својих предности", те да са аспекта стабилности валуте представља основу за развој и кључни елемент за стране инвестиције.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић пожелио је да Централна банка одржи стабилност конвертибилне марке.

- БиХ је земља пред којом и даље стоје бројни изазови, за многа рјешења још нема унутрашњег политичког договора, а недостаје нам и међусобно повјерење - рекао је Иванић. Иванић је подржао каренси борд, истичући да он спречава извршну власт на свим нивоима у БиХ да утиче на независан рад Централне банке БиХ.

- Класичан облик централне банке довео би до примарне емисије новца, инфлације и потпуне нестабилности и неповјерења у монету БиХ. Мислим да сада не треба ништа мијењати у овој области, тим прије јер за промјене није сазрело политичко вријеме -  поручио је Иванић. Он сматра да је кључ стабилности економије у БиХ извозна оријентација привреде.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић казао је да ова посебна, јубиларна конференција доказује да је Централна банка стуб монетарне стабилности БиХ, што се уважава и на међународној финансијској сцени. Захвалио је на подршци међународним финансијским институцијама, као и институцијама ЕУ на оснивању и јачању улоге и функције Централне банке БиХ.

Члан Извршног одбора Европске централне банке Беноа Куре навео је да Централна банка данас представља успјешну институцију у БиХ захваљујући својој мисији на успостављању монетарне стабилности БиХ и успостављању валутног аранжмана, такозваног каренси борда.

- Ви сте направили посебан успјех јер сте одговорили изазовима финансијског тржишта и разних удара на малу економију, каква је економија БиХ - рекао је Куре.

Гости

Обиљежавању двије деценије Централне банке БиХ присуствовали су значајни званичници финансијског сектора, како домаћи тако и међународни, као и сви досадашњи гувернери Централне банке.

У оквиру међународне конференције одржане су три сесије - "Осврт на улогу Централне банке БиХ у протеклих 20 година", "Нови изазови за централне банке у процесу придруживању ЕУ", те "Кључни макроекономски аспекти у процесу придруживања ЕУ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана