БиХ ружно паче за стране инвеститоре

БиХ ружно паче за стране инвеститоре 26.02.2018 16:34 | Маријана Миљић

Бањалука - На тржиште Хрватске, Словеније и Србије у протекле двије деценије стигло је и до пет пута више страних инвестиција него у БиХ.

У информацији о директним страним инвестицијама у БиХ, коју ће Представнички дом Парламента БиХ разматрати 7. марта, наведено је да су страна улагања на домаћем тржишту од 1994. до краја 2016. године износила 13 милијарди марака.

- Хрватска је у том периоду забиљежила и до пет пута већа страна улагања, а по броју становника и територији ова земља незнатно је већа од БиХ. У Словенију је стигло дупло више страних инвестиција него у БиХ - наведено је у информацији Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА).

Србија је само у периоду од 2013. до 2017. године премашила износ од 12 милијарди марака страних инвестиција.

- Заједничко свим земљама региона је што су на њиховим тржиштима европске државе највећи улагачи. Хрватска и Србија су уз Аустрију сврстане у топ инвеститоре на домаћем тржишту. Руске инвестиције у нафтну индустрију РС смјестиле су ову државу на пето мјесто највећих улагача у БиХ. Посљедњих година примјетно је и интересовање инвеститора из Кине - навела је ФИПА.

Економисти објашњавају да је Србија раније била иза БиХ по приливу страних инвестиција, али да је промјеном политике драстично повећала страна улагања.

- Власт у Србији шаље јасну слику да ова земља мијења своја размишљања и да прихвата сугестије шта није добро и шта треба да мијења да би била што привлачнија за стране инвестиције. То је урадила и постигла је резултате. Иста ситуација је и у Хрватској, у којој је капитал странаца осигуран јер је ова земља у Европској унији - казао је члан Удружења економиста РС - СЊОТ Предраг Дудуковић.

Напомиње да је ситуација у БиХ сасвим другачија због нестабилне политичке ситуације.

- Због тога странци нису сигурни да улажу на домаће тржиште. Све док се та ситуација не промијени, неће бити осјетнијег напретка у вези са приливом страних инвестиција. Поред тога, власти морају радити и на побољшању пословног окружења и укидању многих намета који само одбијају како домаће тако и стране инвеститоре - казао је Дудуковић.

Скок у 2017. години

Према подацима ФИПА, стране инвестиције у БиХ у девет мјесеци прошле године износиле су 630,8 милиона КМ, што је за 60,6 одсто више у односу на исти период 2016. године.

Највише страног капитала стигло је из Швајцарске - 67,1 милион, а слиједе Словенија са 35,5 милиона, Саудијска Арабија са 30,9 милиона, Србија са 30,3 милиона и Кувајт са 25,1 милион марака.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица