БиХ једна од малобројних земаља које користе печат

klix.ba
БиХ једна од малобројних земаља које користе печат

Сарајево - У земљама регије физички је укинута употреба печата, на тај начин су олакшани услови пословања и створена је боља инвестицијска клима. Босна и Херцеговина је и у овом сегменту свјетлосним годинама далеко од модернизације пословних процеса. Компаније у БиХ користе печат, не користе електронске потписе нити било какво олакшање при оптимизацији трошења ресурса.

Хрватска је одлуку о укидању печата донијела 2016. године, а у том тренутку су само двије чланице ЕУ користиле печат и то Грчка и Ирска. Процијењено је да ће се изузимањем печата из употребе, предузетницима и занатлијама у оснивању компанија уштедјети готово 800.000 евра.


Министарство комуникација и транспорта Босне и Херцеговине припрема нови Закон о електронској идентификацији и услугама повјерења за електронске трансакције, којим ће се изван снаге ставити Закон о електронском потпису, у складу с Уредбом ЕУ 910/14, казао нам је Игор Пејић, секретар Министарства комуникација и транспорта БиХ.

У изради Преднацрт закона о електронској идентификацији

Како нам је појаснио Пејић, тренутно се воде активности на изради Преднацрта закона о електронској идентификацији и услугама повјерења за електронске трансакције, а овај Преднацрт ће бити доступан у току идућег мјесеца на порталу еКонсултације у оквиру поступка јавних консултација, гдје ће све физичке и правне особе моћи дати своје коментаре и сугестије.

Појаснио је да ће се новим законом уредити кориштење електронског потписа у управним, судским и другим поступцима, пословним и другим радњама, признавање средстава електронске идентификације физичких и правних особа, утврдити правила за услуге повјерења, посебно за електронске трансакције, те права, обавезе и одговорности физичких и правних особа које пружају услуге израде, верификације и валидације електронског потписа, временског печата, електронског печата и цертификата за аутентификацију веб страница.

"Овај закон ће омогућити употребу електронског потписа, електронског печата и временског печата те ће створити све потребне предувјете за употребу електронског печата, али генерално укидање печата није у надлежности Министарства комуникација и промета Босне и Херцеговине, а исто захтијева промјену низа важећих прописа", изјавио је Пејић за Klix.ba.

У Србији и Хрватској је печат укинут, а све у циљу олакшавања административних процедура. Пејић сматра да би укидање печата олакшало пословање и у Босни и Херцеговини.

"Наиме, електронско представљање (електронски потпис, електронски печат и временски печат) представља технологију чијом се примјеном у системима електронског пословања омогућава провјера аутентичности потписника, заштита интегритета података који се преносе и непорецивост електронског потписивања дане поруке или документа. Предност употребе електронског представљања има и додатну особину да штити интегритет електронски потписане поруке, што својеручни потпис не осигурава", сматра секретар Министарства транспорта.

Надаље наводи да су увођењем електронског представљања драстично смањени оперативни трошкови фирми или физичких особа, осигуране су дигиталне копије за све странке, креирање архиве – сви активни документи су лако доступни и на једном мјесту те је повећана сигурност, јер електронско представљање значи дигиталну енкрипцију података.

"Да би смо подигли ниво услуга на ЕУ захтијевани ниво, а након усвајања новог закона, у врло кратком року је могуће олакшати пословање, односно подигнути нивое Г2Ц, Г2Г и Г2Б услуга, због постојеће спремности бусинесс сектора и појединих већих институција које су већ спремне за ове активности, попут Управе за индиректно опорезивање, ИДДЕЕА, БХ Пошта и сличне", закључио је Игор Пејић.

Још једном је нагласио да генерално укидање печата захтијева промјену низа важећих прописа који нису у надлежности Министарства комуникација и транспорта Босне и Херцеговине.

Уштеда времена и новца


Економски аналитичар Фарук Хаџић нам је казао да би увођење дигитализације, електронског потписа и печата увелико олакшало пословање, смањило чекање и уштедјело и вријеме и новац.

"Мислим да би се олакшало пословање фирми када би се увела даљња дигитализација печата, од процедура регистрације привредних субјеката па надаље. То би могло довести до уштеда у времену за регистрацију фирми и сви би имали користи. Ако се крене у увођење у системе за провјере особа, пуно више би се уштедјело и на папирологији. То би помогло привредницима и процес би био убрзан", казао је Хаџић.

Додао је да сматра да у наредној години неће бити никаквих реформи, али да ће бити најава.

"У изборној години нико неће радити озбиљне реформе јер то може бити контрапродуктивно за кампању, али што прије треба почети процес комплетне дигитализације, увезивања система као што је то у земљама регије. Знамо колико су сви процеси дуготрајни и дигитализација би то у великој мјери олакшала", закључио је.

Увођење електронског представљања доноси електронском пословању иновативне предности у односу на традиционално пословање, као што су: повећана брзина обављања пословних процеса због употребе нових технолошких рјешења и софтверских алата, локација, величина и удаљеност компанија више не представљају препреку за склапање послова и обављање трансакција, виши ниво конкурентности, с обзиром на виртуалну природу интернет присуства, вријеме више није ограничавајући фактор јер интернет омогућава online пословање 24/7, смањење трошкова трансакција, јер се обављају дигиталним путем, а односе се на смањење административних и трошкова фактурисања, елиминацију трошкова слања пошиљки и рачуна те омогућава удобност и једноставност трансакција, при чему се избјегава проблем кашњења уплате и средства се приливају у тренутку уплате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана