Бадер на корак до стечаја

Маријана Миљић
Бадер на корак до стечаја

Добој - Окружни привредни суд у Добоју покренуо је предстечајни поступак у шамачком предузећу "Бадер" и за привременог стечајног управника именовао Родољуба Миловановића.

Захтјев за стечај овог предузећа, које се бави производњом и монтирањем жељезних конструкција поднијела је у августу ове године група радника ове фабрике због великих дуговања.

Миловановић је, на основу рјешења Окружног привредног суда у Добоју, дужан да испита да ли постоје услови за покретање стечаја, обезбиједи имовину стечајног дужника и брине о њој. Његова обавеза је и да испита да ли ће имовина "Бадера" покрити трошкове стечаја, али и да анализира пословне књиге овог предузећа.

Миловановић треба да у року од мјесец суду достави извјештај у којем, између осталог, мора да наведе да ли је ово предузеће може да настави даљи рад или пак иде у стечај.

- Био сам у предузећу већ два пута. У петак сам изузео додатну документацију. Направићу анализу и пресјек стања  и након тога предложити да ли ово предузеће иде у стечај или наставља да ради. Још је рано говорити о томе  - казао је Миловановић.

Шамачко предузеће доспјело је у жижу јавности средином ове године када је око 20 радника производње, након што нису добили плату неколико мјесеци, прво штрајковали а затим тијелима блокирали улаз у "Бадер". Послије тога потеза, челници ове фабрике подијелили су им отказе и тек након тога им исплатили зарађене плате и дио отпремнине. Тада је постигнут и договор да буду проглашени технолошким вишком чиме је створена и могућност да се пријаве на биро и добију одређен број мјесеци неки вид помоћи. Тада су и поручили да се њихова борба исплатила, јер су добили зарађено.

Ово предузеће велику суму новца дугује и за порезе и доприносе, али и општини Шамац. Њемачка фирма "Бадер" послује у Шамцу од 2005. године, а проблеми у њеном пословању појавили су се у посљедње три-четири године. Директор и власник предузећа је Бернард Шнајдер.

Поплаве

Њемачка фирма "Бадер", након великих поплава које су погодиле Шамац, 2014. године отворила је нову производну халу. Челници ове фабрике тада су тврдили и да је у поплави нанесена штета овој фирми од 4,5 милиона КМ, док су их радници демантовали и тврдили да су машине склоњене на сигурно и да нису претрпјеле штету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана