Аустријанци не маре за наше најјаче компаније

Жељка Кокот
Аустријанци не маре за наше најјаче компаније

Бањалука - Неразвијено тржиште капитала и мањак инвеститора на Бечкој берзи заинтересованих за куповину акција најјачих компанија у БиХ угасили су "Батекс индекс" па је његова употреба сведена само на улогу показатеља кретања на тржишту.

Бечка берза почела је да рачуна и објављује "Батекс" од 1. децембра 2009. године. Тај индекс укључује шест највећих и најликвиднијих акција којима се тргује на Бањалучкој и Сарајевској берзи. У састав индекса са Бањалучке берзе ушли су "Телеком Српске" и Нова банка Бањалука. Од предузећа из ФБиХ индексом су обухваћени "БХ Телеком", "Босналијек", "Електропривреда БиХ" и Фабрика дувана Сарајево.

Формирање индекса је покренула Бечка берза, јер је у то вријеме за домаће тржиште капитала био заинтересован неупоредиво већи број страних инвеститора. Касније се, међутим, испоставило да инвеститорима нису биле привлачне акције наших фирми које су од самог покретања индекса биљежиле константан пад. То најбоље показује тренутна тржишна капитализација акција шест домаћих компанија које су у саставу индекса која износи 182,91 милион евра. Она је за 37,91 одсто мање у односу на почетну капитализацију која је износила 294,88 милиона евра.

"Телеком Српске" је са капитализацијом од 45,27 милиона евра задржао највеће учешће у поменутом индексу у коме учествује са 24,75 одсто. Раме уз раме са највећим телеком оператером из Српске налази се "БХ Телеком", који у вриједности "Батекс индекса" учествује са 22,7 одсто или 41,52 милиона евра. Слиједе "Електропривреда БиХ" са 14,58 одсто или 26,66 милиона евра, "Босналијек" са 13,8 одсто или 25,15 милиона, Фабрика дувана Сарајево са 12,54 одсто или 22,94 милиона и Нова банка, која има најмање учешће од 11,63 одсто, односно капитализацију од 21,27 милиона евра.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић каже да је Бечка берза иницирала успостављање једног индекса не само у БиХ, већ и у другим земљама региона.

- Нажалост, показало се да та иницијатива није донијела очекиване резултате. Акцијама наших компанија није могуће трговати на Бечкој берзи, а цијела прича је замишљена тако што би аустријске банке издавале одређене сертификате на основу индекса како инвеститори не би морали долазити у БиХ, већ би куповином тих сертификата банка у њихово име трговала акцијама - објашњава Божић.

Вриједност "Батекс индекса" тренутно износи 691,04 поена, а посљедња и уједно једина трговања акцијама која улазе у његов састав обављена су 21. марта. Највећу вриједност у посљедњих годину од 755,01 поена "Батекс индекс" је достигао у јуну прошле, док је најнижа вриједност од 674,14 поена регистрована у марту ове године.

- Индекс се тренутно користи искључиво као показатељ кретања на тржишту, јер се тржиште капитала није развило како су Аустријанци очекивали - каже Божић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана