Зоранов сан о топлом дому постаће стварност

Анита Јанковић-Речевић
Зоранов сан о топлом дому постаће стварност

Козарска Дубица - Сан о сигурном и стабилном крову над главом Дубичанина Зорана Крњајића из села Пуцари, који живи у трошној кући од земље и дрвета старијој од вијека, ускоро би могао постати стварност захваљујући његовим суграђанима који су се удружили у мисији да овом вриједном човјеку обезбиједе топао дом.

С обзиром на то да педесетдвогодишњи Зоран живи сам у трошном кућерку, да је незапослени борац прве категорије, а уједно и син погинулог борца Војске РС, те да није у могућности да сагради нову кућу, његови пријатељи су одлучили да му помогну. Они су у суботу увече организовали друго хуманитарно вече у просторијама мјесне заједнице Пуцари, а скупу се одазвало око 80 хуманитараца, махом из поменутог села и Козарске Дубице.  

Један од организатора ове хуманитарне акције, Љиљана Гарача истакла је да је током вечери прикупљено 3.500 КМ. 

- Од продаје улазница, које су коштале пет марака, прикупљено је 600 КМ, док су остало добротворни прилози грађана. Свештеник из нашег села Бојан Ристић сам је донирао 1.000 КМ - рекла је Гарача.

Она је истакла да је хуманитарној вечери присуствовао и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић.

- Министар је дао свој лични прилог и обећао помоћ институције на чијем је челу. Помоћ је обећала и општина Козарска Дубица, која ће градњу куће за Зорана финансирати са 5.000 марака, и то 4.000 за материјал, а 1.000 КМ за дневнице радницима - рекла је Гарача и додала да Зорану не треба велика кућа него да му је довољна једна просторија са купатилом.

Крњајић, који је јуче прославио крсну славу Светог Јована Крститеља, није могао сакрити сузе радоснице због указане пажње и помоћи коју су му пружили његови суграђани.

- Много ми значи сазнање да нисам сам и да има много добрих људи који су спремни да ми помогну. Стегле су ме емоције, срећа помијешана са стидом што неко уопште мора да ми помаже, што не могу сам, али шта да се ради - испричао је  Крњајић кроз плач.

Додао је да има темељ за кућу, који је направљен 1983. године, те да треба озидати просторије и поставити кров.

- Рекли су ми да новац који је сакупљен и обећан неће бити довољан, али јавили су се неки привредници из Козарске Дубице који су спремни да помогну. Вјерујем да ће градња мог новог дома почети с првим прољећним данима - прича овај скромни  Дубичанин, који се не жали на судбину иако га није мазила. Истиче да није гладан и жедан, што је, како каже, најважније.

- Истина је да је кућа у којој станујем трошна и може сваког момента да се уруши, али хране имам. Кад има посла радим за надницу, а имам и двије свиње и неколико кокошака. Имао сам и краву, али је угинула прије два мјесеца. Сналазим се. Није лако, али гурам - рекао је Крњајић, који се нада да ће славу идуће године славити у новом дому. 

На првој донаторској вечери, која је одржана средином новембра, за Зорана је сакупљено око 2.800 КМ.

Наступ

Организатор друге хуманитарне вечери за Зорана Крњајића било је Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета”, њихове ојкачке групе “Козара” и “Срце Кнешпоља”, уз Драмски студио “Артист”, те мјесна борачка организација. Они су припремили богат културно-умјетнички програм, а све присутне увеселио је и оркестар “Пет плус бенд”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана