Улагања ПРЕФ-а искључиво на подручју БиХ

Срна
Улагања ПРЕФ-а искључиво на подручју БиХ

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је вечерас да је Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о Пензијском резервном фонду /ПРЕФ/ одређено да се улагања тог фонда у пројекте могу вршити искључиво на подручју БиХ.

"Намјера улагања имовине ПРЕФ-а у инфраструктурне и друге дугорочне пројекте на подручју БиХ треба бити у складу са развојним циљевима Српске, те инвестиционом политиком и циљевима овог фонда", рекао је Тегелтија образлажући овај законски приједлог у Народној скупштини Српске.


Он је додао да су редефинисана ограничења улагања имовине ПРЕФ-а у инвестиционе фондове.

"У том смислу предвиђено је повећање улагања у такве фондове у проценту од 20 одсто нето вриједности имовине ПРЕФ-а, а у институције колективног улагања које нису отворени инвестициони фондови до 10 одсто", додао је Тегелтија.

Он је навео и да су у досадашњем пословању Друштва за управљање ПРЕФ-ом кроз процес реструктурисања портфеља овог фонда остварени значајни приходи од продаја акција и дивиденди привредних друштава, те да је тај фонд у континуитету исплаћивао дивиденду свом оснивачу - Фонду ПИО.

Тегелтија је подсјетио и на податак да је од оснивања ПРЕФ-а Фонду ПИО исплаћена дивиденда од укупно 37,2 милиона КМ.

Он је рекао да Друштво за управљање ПРЕФ-ом води млада и стручна екипа људи која врло квалитетно ради свој посао, а што је у својој дискусији констатовао и посланик НДП-а Драган Чавић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана