СДС у расулу, отишао и Бојић

Жељка Домазет, Ведрана Кулага
СДС у расулу, отишао и Бојић

Сарајево, Бањалука - Члан Главног одбора СДС-а и посланик у Парламенту БиХ Борислав Бојић иступио је јуче из посланичког клуба, а тиме и из странке, и изазвао шок међу дојучерашњим колегама те задао нови снажан ударац највећој опозиционој партији у Српској.

Бојић је тиме ставио тачку на вишедневне спекулације о томе да је на излазним вратима СДС-а. Он је рекао да ће убудуће у Парламенту БиХ дјеловати као самостални посланик.

Разлози за одлазак

- Странка се удаљила од идеје која се зове СДС. Не може се дјеловати само на релацији Маријин Двор - Лукавица, посебно када је у питању однос према Крајини и крајишком кадру. То је већ дуже присутно у СДС-у и не желим да сносим одговорност за СДС, јер то треба да сносе они који су довели странку у ову позицију - истакао је Бојић.

Додао је да у СДС-у има још честитих и коректних људи, али и оних који су странку довели у тешку позицију.

- Немам лични сукоб ни са ким. Све сам то расправио унутар странке и не желим никога посебно да прозивам. Сада је тешко то сажети у неколико реченица. Добро сам размислио о овоме. Свјестан сам онога што јесам. Одговорност за овај поступак сносим само ја и искључиво ја - рекао је Бојић и открио да о одласку није обавијестио руководство странке и да ће за његову одлуку сазнати из медија.

Истакао је да излазак из Клуба посланика СДС-а довољно говори о његовој позицији.

- Чим изађете из Клуба изађете и из странке - рекао је Бојић и додао да ће о будућем дјеловању одлучивати касније са својим пријатељима и породицом иако се спекулише да би могао да преће у неку од странака владајуће коалиције у РС.

Говорећи о дјеловању у Парламенту БиХ, Бојић је истакао да ће радити као и последњих више од 20 година, а да ће примарни интерес бити заштита интереса РС и њене позиције у дејтонској БиХ.

- О свакој тачки дневног реда изјашњаваћу се како будем сматрао да је коректно у односу на бирачко тијело које ме је бирало - рекао је Бојић и након обраћања медијима напустио и сједницу Представничког дома Парламента БиХ.

Његовим одласком настављено је осипање СДС-а који је само у овом мандату остао без једног делегата и два посланика у Парламенту БиХ и чак пет посланика у Народној скупштини РС. Осим њих, из СДС-а се повукао и посланик у Парламенту БиХ Јован Вуковљак који им је претходно приступио из ДНС-а у који се поново вратио.

Бојићево незадовољство тиња одавно, а кулминирало је на недавној сједници Главног одбора СДС-а на којој је лидер странке Вукота Говедарица кандидован за предсједника РС. Те информације објелоданио је донедавни посланик СДС-а у Парламенту БиХ Ђорђо Крчмар. Бојића су камере на сједници Главног одбора снимиле како јавно испољава незадовољство стањем у странци: "Као сиротиња највећа смо, требало би барем имати неки столић или листић за гласање".

Шок у СДС-у

У руководству СДС-а, које је одлазак Крчмара и делегата у Дому народа Парламента БиХ Огњена Тадића макар за јавност примило прилично мирно и без жаљења, јуче су били изненађени и потресени Бојићевом потврдом да напушта странку. Говедарица, који је у медијима само дан раније тврдио да Бојић остаје у странци и да су Крчмарове ријечи најобичнији спин и лаж, казао је да је фрапиран.

- Искрено сам био увјерен да до тога неће доћи. И данас смо разговарали другим поводом и ништа није наговјештавало да напушта СДС. Свака друга врста мог коментара о овој теми није коректна док поново не обавим разговор с Бојићем - рекао је Говедарица.

Његов претходник и посланик у Парламенту БиХ Младен Босић каже да је Бојићев одлазак велики ударац странци и да му је жао што су неки у СНСД-у прије њих знали за то.

- Са Бојићем сам разговарао само час прије објаве да напушта Клуб посланика, али није било никаквих назнака о тој одлуци. Био сам предсједник СДС-а у времену када су многи одлазили из странке, чак и њени бивши предсједници, али никада се нисам овако осјећао - рекао је Босић.

Предсједавајућа посланичког клуба СДС-а у Парламенту БиХ Александра Пандуревић рекла је да су вијест чули из медија.

- Био је план да заједно са свима нама буде на прослави Дана жена. Надам се да ће охладити емоције и да ово није његова коначна одлука. Знамо да је имао сукоб са руководством СДС-а у Приједору, али је странка стајала иза њега - истакла је Пандуревићева.

Затечен је и потпредсједник СДС-а за приједорску регију Драго Бундало, који је наслиједио Бојића на тој позицији на посљедњим унутарстраначким изборима.

- Ако сам сматрао да ће ико изаћи, сигурно нисам сматрао да ће то бити он - рекао је Бундало.

Иако у врху СДС-а тврде да нису знали да ће Бојић напустити странку, "Глас Српске" сазнаје да су били упознати са његовим намјерама и дан прије него што их је објелоданио.

- У Парламенту БиХ с њим су разговарали Говедарица и делегат из СДС-а у Дому народа Дарко Бабаљ и убјеђивали га да не напушта странку - рекао је извор из СДС-а.

Већина у корист опозиције

Посланик у Парламенту БиХ Сафер Демировић информисао је јуче колеге да иступа из посланичког клуба СДА.

И Демировић је рекао да ће дјеловати као независни посланик. Прије њега Клуб посланика СДА напустили су и Салко Соколовић, Садик Ахметовић и Сенад Шепић.

Због потреса у СДС-у и СДА владајућа коалиција, која већ мјесецима не функционише, сада има 18, док су на другој страни 24 посланика.

Кошарац: Општа појава

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је одлука Борислава Бојића појава, а не појединачни случај.

- СДС напуштају људи на свим нивоима, укључујући и одборнике и предсједнике општинских одбора - каже Кошарац.

Највиши функционери без којих је СДС остао од општих избора 2014. године

Борислав Бојић (Приједор)

Замјеник шефа посланичког Клуба СДС-а у Представничком дому Парламента БиХ и члан Главног одбора странке 7. марта 2018. изашао из Клуба, а тиме и из странке. Одлуку је образложио незадовољством стањем у странци и запостављањем Крајине.

Број гласова освојених 2014. у изборној јединици 1:

Бојић: 15.715

СДС: 77.086

Огњен Тадић (Бањалука)

Бивши члан руководства СДС-а и тренутни предсједавајући Дома народа Парламента БиХ основао је 25. октобра 2017. нову политичку партију под називом Народна странка чиме је стављена тачка на његово незадовољство стањем у СДС-у и политиком коју води руководство. Тадић, који је био и на челу бањалучког одбора СДС-а, у неколико је наврата писмима страначком врху упозоравао на погрешну политику СДС-а.

Број гласова освојених 2014. за предсједника РС: 296.021

Ђорђо Крчмар (Градишка)

Високи функционер СДС-а и посланик у Представничком дому Парламента БиХ напустио је странку 19. октобра 2017. године. Образлажући одлуку изјавио је да Вукота Говедарица и руководство странке нису имали спремности да разговарају да би отклонили нагомилане грешке. Крчмар је 25. јануара ове године прешао у ДНС.

Број гласова освојених 2014. у изборној јединици 1:

Крчмар: 20.084

СДС: 77.086

Симуна Жакула (Добој)

Посланик у Народној скупштини РС 9. маја 2017. напустила Клуб посланика СДС-а. Тада је изјавила да су проблеми на релацији Градског одбора СДС-а у Добоју, ње и њене породице кулминирали и да другог излаза није било јер јој је странка окренула леђа. Своје дјеловање у парламенту наставила је као независни посланик.

Број гласова освојених 2014. у изборној јединици 5

Жакула: 4.942

СДС: 16.533

Златко Максимовић (Бијељина)

Посланик у Народној скупштини РС 9. марта 2016. објавио је кандидатуру за градоначелника Бијељине, али у име Покрета "Успјешна Српска" и затражио од Градског одбора СДС-а Бијељина да га избрише из страначке евиденције. Тврдио је да проблеми у Градском одбору СДС-а трају дужи период и да се за разлику од групе људи из странке у Бијељини, он залаже за интересе шире друштвене заједнице.

Број освојених гласова у изборној јединици 6

Максимовић: 14.891

СДС: 30.933

Дарко Бањац (Козарска Дубица)

Посланик у Народној скупштини РС 23. јуна 2015. године напустио Клуб посланика СДС-а и поднио оставке на чланство у Главном одбору и на мјесто предсједника Општинског одбора СДС-а у Козарској Дубици. Одлуку образложио великим јазом између њега и дијела руководства СДС-а. Послије напуштања СДС-а прикључио се ДНС-у.

Број гласова освојених 2014. у изборној јединици 1:

Бањац: 5.510

СДС: 15.648

Ненад Стевандић (Бањалука)

Потпредсједник Народне скупштине РС и члан Главног одбора СДС-а из Бањалуке поднио је 25. маја 2015. оставку на све функције и чланство у СДС-у. Казао је да се на овај корак одлучио тешка срца, а не из бијеса.

- СДС није добио мандат да преноси надлежности с РС на ниво БиХ - казао је Стевандић који је неколико мјесеци касније основао Уједињену Српску чији је предсједник.

Број гласова освојених 2014. у изборној јединици 3:

Стевандић: 12.841

СДС: 20.961

Славко Дуњић (Градишка)

Посланика у Народној скупштини РС Предсједништво СДС-а искључило из странке 25. фебруара 2015. тврдећи да је радио на рушењу СДС-ове скупштинске већине у Градишци ради формирања нове већине са СНСД-ом. Дуњић је потом приступио Изворној СДС, а затим прешао у Уједињену Српску.

Број гласова освојених 2014. у изборној јединици 2:

Дуњић: 7.037

СДС: 21.318

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана