Руски научник: Створио сам новичок, питање како су Скрипаљ и кћерка преживјели

Tanjug
Руски научник: Створио сам новичок, питање како су Скрипаљ и кћерка преживјели

Лондон - Руски научник Владимир Углев, који је помогао да се развије нервни агенс новичок за Совјетски Савез казао је да је циљ програма био да се произведе много моћнија супстанца од нервног агенса ВЏ, чак и до десет пута.

"Ми смо то и урадили", рекао је Углев (71) за ББЦ.

Како се наводи, ако је нервни агенс толико моћан, питање је како су бивши шпијун Сергеј Скрипаљ и његова кћерка преживјели.

"Увјерен сам да су примили малу дозу", рекао је Углев.

Он је додао и да Скрипаљеви нису прве жртве које носи на души.

"Могао бих да набројим још десетак људи отрованих том супстанцом. Једном је новичок А-240 искипио и на моју десну руку. Одмах сам је ставио у хлороводоничну киселину и опрао је пероксидом", рекао је Углев који је радио у државној лабораторији у Саратовској области на југозападу Русије.

Говорећи о томе што Русија негира умјешаност у тровање Скрипаљевих, Углев је казао да се кривица Русије не може доказати док се не пронађе туба са отровом.

"Логика дешавања указује да иза тога стоји Русија, као и брзина којом су лидери негиорали кривицу. Они су тако брзо казали да није Русија умјешана. То је као када лопов нешто украде у продавници. Он ће први повикати да лопов није ту већ тамо", рекао је Углев.

Сергеј и Јулија Скрипаљ пронађени су 4. марта у Солсберију у несвјесном стању, а утврђено је да су отровани нервним агенсом новичоком који се раније производио у Совјетском савезу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана