Отворена истрага против Мектића

Отворена истрага против Мектића 29.09.2017 13:50 | Горан Маунага

Сарајево - Тужилаштво БиХ отворило је истрагу против министра безбједности БиХ Драгана Мектића на основу пријаве коју је против њега поднио стручњак за безбједност Џевад Галијашевић, сазнаје "Глас Српске".

- Ради се о пријави коју је Галијашевић поднио крајем 2015. године. Она је прво одбачена, али ју је Тужилаштво прихватило након подношења притужбе на одлуку тужиоца. Поступајући тужилац ће тужилачку одлуку донијети након поступања на основу налога, поновног разматрања и оцјене свих доказа - каже саговорник "Гласа Српске" близак Тужилаштву БиХ.

Галијашевић је у пријави навео да је Мектић починио продужено кривично дјело помагање починиоцима кривичног дјела ратних злочина над Србима на Озрену у операцији "Фарз 95" и након ње, креирајући политичке афере и износећи бомбастична открића. У пријави је наведено да је Мектић тврдио да је Галијашевић учествовао у тим злочинима на Возући иако, како тврди он, никада није био на том подручју. Навео је и да је Мектић злоупотријебио положај и овлашћења тако што је оптуживањем особе која није починила злочин помогао непознатом починиоцу ратног злочина на Озрену да избјегне заслужену казну због ритуалног одрубљивања глава 192 српска војника и цивила.

Галијашевић каже да је поднио жалбу на ранију одлуку тужиоца и да очекује да ће Тужилаштво радити професионално.

- Ту се ради о два кривична дјела. Прво је помоћ починиоцу послије почињеног кривичног дјела. Мектић је помогао ратним злочинцима, муџахединима који су клали. Друго кривично дјело је злоупотреба службеног положаја у вези са лажним оптуживањем и угрожавањем безбједности невине особе јавном оптужбом са позиције моћи министра безбједности - каже Галијашевић.

Мектић каже да се ради о још једној невиђеној глупости и небулози Тужилаштва БиХ. Додао је да је Тужилаштво раније утврдило да нема основа за истрагу у том предмету и да не зна ни у ком својству се он ту појављује, ни шта му стављају на терет.

- Вршилац дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордана Тадић чезне за тим да мене ухвати за неко кривично дјело. Пошто нема ништа озбиљно, почела се бавити тим глупостима. Да су имало паметни и да се разумију у свој посао који треба да раде, тиме се не би бавили. То је на бази освете. Ту није проблем у Галијашевићу. Проблем је што Тадићева мисли да на тај начин поново отвори истрагу - каже Мектић и додаје да не постоје кривична дјела за која га терети Галијашевић.

Тужилаштво

У Тужилаштву БиХ нисмо успјели да добијемо никакав коментар у вези са овим случајем. Портпарол Тужилаштва Борис Грубешић каже да ће званичан одговор дати данас.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица