Најављена блокада власти на нивоу ФБиХ и БиХ на видику

nezavisne.com
Најављена блокада власти на нивоу ФБиХ и БиХ на видику

Сарајево - Као што је било и најављено прије октобарских избора да ће конституисање власти на нивоу Федерације БиХ, али и БиХ, бити тешко оствариво, према првим изјавама страначких првака из ФБиХ, то је на видику, што ће засигурно довести до већ очекиване блокаде.

Овоме у прилог иде најава Драгана Човића, лидера ХДЗ-а БиХ и још актуалног хрватског члана Предсједништва БиХ, да је апсолутни увјет ове странке за успоставу власти промјена Изборног закона БиХ у ФБиХ, која је дочекана с резервом. Тако у СДА кажу да су спремни на преговоре о Изборном закону, али да неће пристати на максималистичке захтјеве ХДЗ-а, док из СДП-а истичу да све странке имају своје захтјеве, а не само ХДЗ.

“Изборни закон мора бити претходна фаза тражења партнерстава са странкама с којима ћемо направити нову реформску агенду у којој би требало дефинирати економску стабилност, правну сигурност и еуропски пут БиХ”, рекао је Човић. Додао је да изборни резултати дају за право ХДЗ-у да до краја буде у позицији да оправда кредибилитет који су му дали бирачи.

Са друге стране, Адил Османовић, замјеник предсједника СДА, рекао је јуче да је ова странка увијек била посвећена да дође до измјена Изборног закона и да се усклади с пресудама Уставног суда БиХ, али да то буде у складу с Уставом ФБиХ.

“И данас смо спремни да учествујемо у измјени Изборног закона без било каквих уцјена”, казао је Османовић. Тврди да ХДЗ БиХ сноси велику одговорност што и прије није дошло до измјена Изборног закона зато што је, како је истакао, поставио неке максималистичке захтјеве које ће бити тешко провести.

Осврћући се и на Човићеве тврдње да без ХДЗ и ХНС неће бити могуће формирање власти, Османовић је рекао да је у овом тренутку то тешко констатовати.

“Видјећемо кога ћемо добити из скупштина кантона у Федерацији у федерални Дом народа. Али све политичке странке су у обавези да у складу са законом приступе имплементацији изборних резултата, па тако и ХДЗ. Није добро уцјењивати било кога било чим и тиме доводити у питање имплементацију изборних резултата”, поручио је Османовић.

Саша Магазиновић, предсједник Главног одбора СДП-а БиХ, каже да је Човићева изјава политички став, те да вјерује да и друге политичке странке у БиХ имају, такође, своје неке услове.

“И СДП БиХ нема намјеру улазити у било какву власт, а да се не крене коначно у бробу с криминалом и корупцијом, да се усвоје неки закони који су за нас врло важни прије него што се уопште и помисли о формирању власти”, казао је Магазиновић.

Истиче да Човић игра своју политику и да наставља тамо гдје је стао.

“Најбоља је адреса да то видите са СДА јер су они дугогодишњи партнери”, рекао је Магазиновић.

СНСД, апсолутни побједник на претходним изборима у РС, каже да су у овом ентитету спремни да формирају власт и да именују представнике и за заједничке институције.

Сташа Кошарац, члан Предсједништва СНСД-а, казао је да су измјене Изборног закона БиХ биле камен спотицања у ФБиХ и да је евидентно да је ФБиХ реметилачки фактор и проблем.

“Што се тиче Републике Српске, у њој су избори проведени демократски. Чекамо да ЦИК БиХ објави званичне резултате. Формираћемо демократски и без проблема власт у РС и 14 посланика из Српске у Представнички дом БиХ”, казао је Кошарац, који је потцртао да се ситуација у ФБиХ додатно закомпликовала због избора Жељка Комшића.

Човић: Никад више неће један народ бирати представнике другом

Драган Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ, рекао је јуче након сједнице Предсједништва странке у Купресу, да се више никада неће догодити да један народ бира представнике другом народу на било којем нивоу власти у БиХ.

“Надам се да имамо довољно елемената да то заштитимо”, поручио је Човић и најавио да разговоре с општинским организацијама странке.

“У наредних десет дана обићи ћу све наше одборе и комуникацијом с пријатељима по страначкој хијерархији искоментирати резултате избора. За 23. листопад смо договорили да ћу послати позив за састанак с Предсједништвом ХНС-а. Вјерујем да ћемо након тог састанка моћи говорити о свим активностима ХНС-а”, рекао је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана