Лажне домаће јабуке спустиле руску рампу

Маријана Миљић
Лажне домаће јабуке спустиле руску рампу

Бањалука - Извоз јабуке из БиХ у Русију биће забрањен од понедјељка јер је бијељинско предузеће "Фрукт компани" под кринком домаћих пласирало ово воће увезено из Пољске.

Русија је одобрила пласман јабука из БиХ, али је као и у низу ранијих случајева дошло до злоупотребе па су увозни производи препакивани и упућивани на руско тржиште као домаћи. На сумњивој пошиљци јабука у Русију наведено је да је произвођач овог воћа Неџад Мујчиновић из Градачца, да је фитосанитарни сертификат за извоз издала инспекција у Брчком, а преко царинског терминала у Брчком извезло је предузеће "Фрукт компани". Контролом у Русији на пошиљци је пронађена и етикета на којој је наведено да је то воће у БиХ стигло из Пољске. Чим је открила малверзације Русија је забранила увоз јабуке из БиХ. Тиме је заустављен милионски посао јер је према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ само за 11 мјесеци прошле године у Русију извезено 12.678 тона јабуке вриједних 18,05 милиона марака.

Руске ветеринарска служба "Роселхознадзор" навела је у одлуци о забрани увоза јабуке из БиХ да је у контролама пронађена етикета које потврђује да воће води поријекло из Пољске.

- Фитосанитарни сертификат на амбалажи који је издат у БиХ је неважећи. У циљу фитосанитарне сигурности Русије одлучили смо да уведемо привремена ограничења за увоз јабука из БиХ од 22. јануара, укључујући и извоз преко трећих земаља, прије билатералних преговора на стручном нивоу са надлежном службом БиХ - објавио је "Роселхознадзор".

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је да је Русија забранила увоз јабуке јер је компанија из Бијељине препакивала воће поријеклом из Пољске и затим га извезла на руско тржиште.

- Сертификат за спорне јабуке издала је фитосанитарна инспекција у Брчко дистрикту. Затражили смо од надлежних институција да предузму активности како би овај случај био расвијетљен - казао је Шаровић и додао да ће инсистирати и на разговорима са руском страном како би поново био успостављен извоз.

У Инспекторату РС навели су да са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде траже утврђивање одговорност за малверзације које ће нанијети штету домаћим произвођачима.

- Русија нас је обавијестила да је уништила јабуке са сертификатом фитосанитарне инспекције Брчког јер оне воде поријекло из Пољске. Као произвођач тих јабука наведено је физичко лице из Градачца, а као извозник предузеће из Бијељине. Ово воће је извезено преко царинске испоставе у Брчком - рекао је главни републички пољопривредни инспектор Драган Матаруга и додао да је инспекција већ започела ванредну контролу извозника из Бијељине и да су затражили од власти у ФБиХ и Брчком да обаве контроле у дијелу својих надлежности.

Са представницима "Фрукт компанија" и са Неџадом Мујчиновићем, који има фирму "Агро Мујчиновић", у петак нисмо успјели ступити у контакт.

Потез несавјесних извозника и институција осуђују воћари који преживљавају од извоза јабуке у Русију.

- Забрана извоза ће се негативно одразити на нас. Плашим се да ће овај пут мјере потрајати дуже него прошли пут када нам је био забрањен пласман у Русију. Обустављен нам је посао вриједан милионе марака. Како ће даље произвођачи не знам, али је јасно да ће претрпјети милионску штету. Највећу одговорност сносе институције које издају дозволе за извоз и сертификате - казао је предсједник Удружења воћара РС Драгоје Дојчиновић.

Русија је у августу 2016. забранила увоз воћа и поврћа из БиХ, јер је открила да је на њено тржиште стигло око 18 тона брескве чије је поријекло из Гвинеје. Извоз је деблокиран тек четири мјесеца касније, а тој одлуци претходила је посјета руских инспектора који су обишли произвођаче и увјерили се у квалитет воћа и поврћа и захтјев да буде успостављена боља контрола производа.

Сертификати

Фитосанитарна инспекција РС издала је у прошлој години око 1.200 сертификата за пошиљке воћа и поврћа на руско тржиште.

- Нисмо имали случајева да је пошиљка враћена, што је најбољи доказ да фитосанитарни надзор у РС функционише - нагласили су у Инспекторату РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана