Комшић: Било би добро да Хрватска не повлачи додатне потезе око имовине БиХ

Агенције
Комшић: Било би добро да Хрватска не повлачи додатне потезе око имовине БиХ

САРАЈЕВО - Било би добро да Хрватска не повлачи додатне потезе, јер ће тиме само убрзати нашу одлуку да покренемо спор пред неким од међународних судова, изјавио је за Ослобођење члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић, након што је прије неколико дана Министарство за државну имовину Републике Хрватске затворило нови јавни позив за закуп бивших бх. радничких одмаралишта на Јадрану.

“За сада смо учинили први корак. Имајући у виду међународне конвенције, којима се регулирају међусобни односи земаља, на сједници Предсједништва БиХ из децембра 2018. године закључили смо да се упути нота генералном секретару УН-а као депозитару међународних споразума, како бисмо га обавијестили да РХ крши или не поштује Споразум о сукцесији бивше СФРЈ, којим су уређена питања имовине свих бивших република. Писмо је отишло и имамо потврду да је о њему генерални секретар УН-а упознат”, истиче Комшић.

Подсјетио је да је један од закључака Предсједништва БиХ био и то да се упути писмо предсједници РХ Колинди Грабар-Китаровић и премијеру Андреју Пленковићу како би им се указало на то да се Хрватска мора придржавати споразума о сукцесији СФРЈ, што је акт вишег реда у односу на домаће законодавство.

“Хтјели смо посебно нагласити да БиХ нема нема намјеру улазити у било какве додатне билатералне споразума”, рекао је Комшић за Ослобођење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана