Кампању водити без негативне реторике

Срна
Кампању водити без негативне реторике

Сарајево - Управни одбор Савјета за спровођење мира /ПИК/, Мисија ОЕБС-а у БиХ и Савјет Европе апелују да политичари у БиХ предизборну кампању, која је почела данас, воде без негативне, неодговорне и реторике подјела.

Они су поручили политичарима да се фокусирају на питања која су значајна за грађане, као што су владавина права, отварање нових радних мјеста, побољшање јавних услуга и борба против корупције, саопштено је из ОХР-а.


“Први је дан званичне кампање за овогодишње опште изборе у БиХ. Избори су основни аспект демократије у којем ће грађани БиХ остварити своје право да донесу политичке одлуке о будућности. Сви политичари сносе одговорност за грађење атмосфере дијалога и толеранције”, наводи се у саопштењу.

Из ПИК-а, ОЕБС-а и Савјета Европе истичу да је на Реформској агенди постигнут одређени напредак, али да други важни изазови остају, те додају да се на тим изазовима треба радити послије избора, а у предизборној кампањи им треба поклонити пажњу.

“Избори морају бити слободни и фер. Власти БиХ на свим нивоима, политичке странке и кандидати морају обезбиједити интегритет и безбједност изборног процеса. Међународним и домаћим посматрачима избора треба омогућити да своје дужности несметано обављају. Слобода медија, плурализам и одговорност од кључне су важности за отворену и слободну демократску дебату и морају се поштовати”, истиче се у саопштењу.

Они су позвали грађане БиХ са правом гласа да то право остваре тако што ће 7. октобра изаћи на изборе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана