Инцко предлаже предсједника БиХ

Жељка Домазет
Инцко предлаже предсједника БиХ

Сарајево - Високи представник Валентин Инцко изашао је из свог мандата износећи идеју да у БиХ треба да буде више Брисела, а мање Дејтона, што по његовом мишљењу значи преуређење које подразумијева да БиХ убудуће има предсједника и два његова замјеника умјесто трочланог Предсједништва.

Сличан модел заговара и за функцију премијера умјесто предсједавајућег Савјета министара БиХ, иако је признао да то у овом тренутку није реално.

- Увјерен сам да ће бити промјене Дејтонског споразума, али то тренутно није реално и прије свега предсједник РС Милорад Додик неће прихватити "Дејтон 2". Постоји потреба за тим и компликовани механизми, које предвиђа Дејтонски споразум, морају бити реформисани. Неопходне су и промјене у структури Предсједништва, а прије свега потребно је ојачати функционалност институција. До сада је политика, због тих структура, често била паралисана и у будућности би се могло тежити ка једном предсједнику и двојици замјеника, при чему би предсједник имао мандат од четири године, а након тога би могло доћи до ротације - предложио је Инцко у интервјуу аустријској агенцији АПА.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић каже да није први пут да Инцко иступа са ставовима којима заговара промјену Дејтонског споразума чији би требало да буде главни тумач и чувар и да надгледа његово спровођење.

- У БиХ нема сагласности за много мање измјене, а камоли за промјене Дејтонског споразума. Инцко би требало да штити Дејтонски споразум, а не да трасира пут за његове измјене. Пошто он не може наметнути измјене и увођење предсједника БиХ, такво рјешење је немогуће и нема никаквих шанси да до тога дође - истакла је Мајкићева и додала да би било много боље да Инцко коначно оконча свој мандат јер би без њега БиХ направила искорак и престао би његов навијачки однос и уплитање у многе ствари које нису у његовом мандату.

Члан Главног одбора СДС-а Мирко Шаровић каже да су то личне Инцкове изјаве и мишљења.

- Наслушали смо се много таквих или сличних изјава. Шансе за такво нешто не постоје. Све то можемо ставити у сферу личних импресија и погледа на дешавања у БиХ. Подржавам само дејтонску БиХ и уставна рјешења која је дао Дејтонски споразум и ништа више изван тога - рекао је Шаровић.

Шеф Клуба посланика ХДЗ-а у Парламенту БиХ Никола Ловриновић каже да је тешко доћи до промјене Устава.

- Високи представник је задужен да штити Дејтонски споразум. Сва друга рјешења могу се донијети само измјенама Устава. Сигуран сам да не може доћи до измјена само у том сегменту, него би то морао бити шири пакет - каже Ловриновић.

Потпредсједник СДА Сафет Софтић рекао је да Инцко, ако мисли да је то рјешење за измјену Устава добро, треба да га наметне и да не зна шта би друго рекао на његову изјаву.

ЕУ или неко други

Валентин Инцко је казао и да ЕУ мора да појача присуство на Балкану, јер ће у супротном тај простор попунити други.

- ЕУ не смије Балкан, а прије свега БиХ, испустити из вида - истакао је Инцко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана