Додик: Предсједништво треба да буде епицентар политичких дешавања

Срна
Додик: Предсједништво треба да буде епицентар политичких дешавања

Бањалука - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће са лидером ХДЗ-а Драганом Човићем данас анализирати досадашњу и договарати будућу евентуалну сардњу, с обзиром на то да је ХДЗ најбољи представник хрватског конститутивног народа у политичком смислу.

“СНСД је са коалиционим партнерима незаобилазан фактор политике, и не само у Републици Српској, него и на нивоу БиХ. У том погледу, треба да се сусретнемо са свима који су политички партнери у Федерацији БиХ /ФБиХ/”, рекао је Додик за “Независне новине”.

Он сматра да онај ко обезбиједи легитимну већину у ФБиХ треба да буде прихваћен и на нивоу БиХ, те да ће они који имају већину у ФБиХ бити саговорници СНСД-а и његових коалиционих партнера.

“Не очекујемо да је могуће да спроводимо само нашу политику, треба да буде политика која би могла да буде од интереса за све на нивоу БиХ у капацитету колико БиХ има право да одлучује о тим политикама”, поручио је Додик, који је и новоизабрани члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Он је додао да заговара изградњу стабилног политичког друштва које подразумијева преузимање потпуне одговорности локалних фактора за политичке процесе и одбацивање било каквог страног мијешања.

Додик очекује да Предсједништво БиХ буде епицентар свих политичких институционалних дешавања у БиХ, те да се сви органи ставе у функцију Предсједништва онако како је то предвиђено Уставом.

“БиХ мора да дође до своје суштине, а то је да је заједница два ентитета и три народа и да они имају потпуно суверено управљање. Ако високи представник буде радио исто као и у протекле четири године, ово ће бити само промашени мандат, а не желим да будем дио промашеног мандата”, рекао је Додик.

Он је истакао да дипломатска мрежа није дала резултате, те да ће предложити да сви амбасадори буду повучени и да се направи нова структура.

Говорећи о формирању власти у Републици Српској, Додик је навео да СНСД не жели и неће дозволити да то буде прича о томе коме шта припада, већ се морају спроводити политике.

“Политика на свим нивоима, и у Републици Српској и на нивоу БиХ, наша је заједничка и ко то може да прати с нама је, а након тога можемо да разговарамо о расподјелама”, нагласио је Додик.

Коментаришући опозицију у Српској, која је након побједе СНСД-а разбијена, Додик је рекао да је овдје опозициона борба схваћена као рушилачка, али да то није опозиција, већ нешто сасвим друго.

“Треба да сједнемо као група озбиљних људи и да видимо шта у овом немирном свијету можемо да учинимо да будемо дио стабилнијег друштва. Такви људи нам требају и из опозиције, и из власти, и ван политике, сви они који имају повјерење у вриједности које се граде у Српској, могу да буду дио екипе. Они који ће правити сцене, перформансе, нека остану на маргинама друштва и политичког живота, а мислим да ће тако и бити”, каже Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана