Цвијановић: Позитивна атмосфера и опредијељеност за одржање аранжмана са ММФ-ом

Цвијановић: Позитивна атмосфера и опредијељеност за одржање аранжмана са ММФ-ом 09.02.2018 23:07 | Срна

Вашингтон - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је важно то што се борд директора Међународног монетарног фонда /ММФ/ данас позитивино изјаснио у вези са аранжманом који предстоји са БиХ.

Цвијановићева, која борави у Вашингтону, рекла је у телефонској изјави Срни да је током ове посјете САД два пута разговарала са званичницима ММФ-а, да је атмосфера позитивна и да постоји опредијељеност за заједнички рад и одржање тог аранжмана у овој изазовној, изборној години у БиХ.


Наводећи да је успјешно закључен први преглед аранжмана и да је прилика да се повуче и друга транша, Цвијановићева је истакла да је важно да постоји свијест у оквиру Владе Српске и других институција, укључујући и парламент, да постоји опредијељеност да се ради на Реформској агенди, али и да се испуњавају сви услови садржани и у Писму намјере са ММФ-ом.

Она је напоменула да постоји велика подударност између Реформске агенде са ЕУ и Писма намјере са ММФ-ом, јер су ти документи и конципирани на тај начин да се спроводе одређене реформе.

Цвијановићева је додала да се реформе не могу спроводити без финансијске подршке, да то треба да буде праћено различитим међународним финансијским аранжманима од којих је једна ствар ММФ, а друга веома важна ствар је аранжман који постоји са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/.

Према њеним ријечима, аранжман који постоји са ЕБРД-ом послужиће за изградњу путева и ауто-путева, поготово сада након што су испуњени услови, односно усвојени они закони које је било неопходно усвојити.

"То омогућава и значајне износе који долазе од ЕУ путем грантова или различитих аранжмана које ћемо реализовати у наредном периоду", додала је Цвијановићева.

Цвијановићева је подсјетила да је јуче имала прилику присуствује Националном молитвеном доручку у Вашингтону, на којем се обратио амерички предсједник Доналд Трамп, истичући да је тај догађај од изузетне важности јер окупља људе из свијета који имају добру сарадњу са САД или су препознати по својим добрим активностима и бивају уврштени у листу званица.

"Моје задовољство је веће, јер је ово неки већ осми или девети молитвени доручак којем присуствујем и увијек је то добра прилика да се разговара са људима из Конгреса и другим људима из јавне сфере у САД, али и људима који долазе из свијета", додала је Цвијановићева.

Премијер Републике Српске рекла је да ће вечерас у Вашингтону са својим сарадницима присуствовати значајном догађају хуманитарног карактера.

"У плану је један значајан догађај који укључује нашу дијаспору у Вашингтону, а ријеч је о догађају који треба да има и хуманитарни карактер и служиће изградњи нове Саборне цркве у Вашингтону", навела је Цвијановићева.

Влада Српске је, како је рекла, у сарадњи са Србима у Вашингтону, а посебно преко веза које има са Српском православном црквом у САД успјела да реализује значајне ствари и остаје опредијељена да сарађује и у наредном периоду.

Извршни одбор ММФ-а на сједници је донио одлуку о исплати друге транше проширеног аранжмана са БиХ.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица