Цистерне гасе жеђ у бањлучком насељу Чесма

Весна Поповић
Цистерне гасе жеђ у бањлучком насељу Чесма

Бањалука - Топлије вријеме већ је почело стварати проблеме мјештанима оних дијелова града који, већ по традицији, сваког љета кубуре са сувим славинама, а најкритичније је у насељу Чесма.

Према информацијама из Одсјека за послове Цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице већ је почела испорука воде у цистернама, као вид помоћи тим домаћинствима. Истакли су да је овог мјесеца “жеђ гасило” 15 цистерни, од чега је девет допремљено у више дијелове Чесме. Шеф Одсјека Младен Ћућун је рекао да је из тог дијела града стигао већи број захтјева за доставу воде јер немају изграђену мрежу.

- Вода се допрема у цистернама од осам и пет кубика у зависности од тога колики су капацитети за складиштење воде оних којима се испоручује - рекао је Ћућун.

Додао је да су преостале цистерне испоручене у Борковиће, Вериће, Горњу Пискавицу, те Поткозарје.

- У наредном периоду очекују већи број захтјева, а поготово у јулу и августу - казао је Ћућун.

Рекао је да је град ангажовао двије фирме за испоруку воде у цистернама, и то предузеће “Водовод” и “Еко-Еуро тим”.

- У случају да ове фирме не могу да покрију захтјеве са терена имамо могућност да ангажујемо ватрогасце. За суфинансирање трошкова испоруке воде ове године у градској каси је предвиђено око 50.000 КМ, а ако буде било потребе биће обезбијеђена додатна средства - рекао је Ћућун.

Додао је да грађани као надокнаду трошкова за испоруку воде плаћају три марке по кубику, колико су плаћали и лани.

- Чланови породица погинулих бораца, ратни-војни инвалиди, цивилне жртве рата и корисници услуга Центра за социјални рад ослобођени су плаћања трошкова - напоменуо је Ћућун.

Предсједник Савјета МЗ Чесма Миладин Маличевић је рекао да горњи дијелови овог насеља немају изграђену мрежу, те да са тим проблемом кубури од 300 до 400 домаћинстава.

- Мјештани се сналазе како знају и умију, многи имају базене за кишницу, али то није довољно. У том дијелу насеља нису  проблем само јун, јул и август, када су врућине, већ цијела година. Кад нема довољно падавина, нема ни воде зато смо у  договору са градоначелником Игором Радојичићем и зими добијали цистерне - рекао је Маличевић.

Према његовим ријечима охрабрујуће је то што би ове године требало почети рјешавање тог проблема.

  • Ради се пројектна документација и одобрено је 600.000 КМ за градњу базена који би покрио тај терен. Догодине би требало да се гради водоводна мрежа која би дошла до сваког домаћинства - навео је Маличевић.

Трошкови

Младен Ћућун је рекао да је за суфинансирање трошкова испоруке воде из буџета града лани исплаћено 90.000 КМ.

- Прошле године смо због суше и раније почели са овом активности и то у априлу, а испоручили смо око 876 цистерни - рекао је Ћућун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана