Бркић: Крајње неодговоран потез амбасадора БиХ у Русији

Срна
Бркић: Крајње неодговоран потез амбасадора БиХ у Русији

Сарајево - Амбасадор БиХ у Русији Мустафа Мујезиновић, који се у Москви фотографисао са ратном заставом такозване Републике БиХ, тим чином је отворио могућност свим амбасадорима да поступају исто или слично, и таква врста неодговорности не доприноси изградњи система и јачању БиХ, рекао је замјеник министра иностраних послова БиХ Јосип Бркић.

Бркић сматра да је Мујезиновић то врло вјероватно урадио промишљено, али да је то крајње неодговоран потез амбасадора према БиХ коју представља у Руској Федерацији.


Замјеник министра иностраних послова БиХ рекао је за "Вечерњи лист", издање за БиХ, да БиХ мора мијењати Устав ако жели ићи у ЕУ, те навео да је због тога потребна политичка стабилност и легитимни представници који би након избора могли истинито приступити овом изазовном послу.

Подсјетивши да у ближој прошлости ниједна држава није постала чланица ЕУ, а да претходно није промијенила устав, због суштинских и техничких разлога приступања ЕУ, Бркић је навео да БиХ заостаје за сусједним земљама, те да је велика интеграцијска пауза направљена од потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању.

Бркић је рекао да БиХ заостаје због готово седам година неразборитог условљавања од ЕУ питањима која нису могла имати најнижи заједнички политички именилац у БиХ, као и због неопредијељености институција БиХ и појединаца у њима, поготово оних који су имали директну надлежност за дефинисање и спровођење спољнополитичких циљева БиХ.

Према његовим ријечима, у овој години треба измијенити Изборни закон да би могли бити спроведени изборни резултати и да не би били блокирани демократски процеси у БиХ.

Бркић је напоменуо да је Изборни закон потребно промијенити што прије, на начелима пресуде Уставног суда БиХ, да би након представљања извјештаја о напретку у БиХ половином априла Европској комисији, ЕУ могла да уочи тај напредак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана