Борислав Бојић за Глас Српске: Изуо сам бетонске ципеле из СДС-а

Жељка Домазет
Борислав Бојић за Глас Српске: Изуо сам бетонске ципеле из СДС-а

Веома добро сам размислио о свему прије одласка из СДС-а. Скинуо сам огроман терет са леђа и изуо сам бетонске ципеле, каже члан Главног одбора ДНС-а и посланик те странке у Парламенту БиХ Борислав Бојић.

* ГЛАС: Прошла су два и по мјесеца од када сте напустили СДС чији сте били дугогодишњи члан и високи функционер. Да ли сте се ослободили жељезних ципела као што сте рекли приликом напуштања СДС-а?

БОЈИЋ: Веома добро сам размислио о свему прије одласка из СДС-а. Проблеми нису трајали од јуче. Политички и идеолошки простор који је традиционално заузимао СДС је напуштен и друге странке и њени лидери примарно су преузели тај политички простор. СДС се у томе не сналази и бави се неким потпуно другим питањима. СДС ће имати одређени број  гласача, али он је напустио своју улогу перјанице и заштитника српске политике. За мене је то био кључни разлог због кога сам прешао у ДНС. Ова странка нема екстремне политичке ставове да се бави патриотама и издајницима, него има квалитетан политички програм и нашла је политички простор у коме без превелике драме настоји да ради прије свега за РС, а када је у питању ниво БиХ да штити њене интересе и уставноправни поредак који је дефинисан Дејтонским споразумом. Задатак свих нас је да штитимо интересе РС не улазећи у конфликте. Релаксиран сам када је ријеч о притисцима које сам имао када је у питању политичка партија у којој сам до јуче био, а пријатно сам изненађен пријемом у ДНС-у и захвалан сам не само предсједнику Марку Павићу него и другима. Скинуо сам огроман терет са леђа и изуо сам бетонске ципеле.

* ГЛАС: Да ли Вас је од изласка из СДС-а тада контактирао неко из руководства те странке и имате ли контакт са бившим страначких колегама?

БОЈИЋ: Неке моје бивше страначке колеге су ме контактирале, али не бих помињао имена. Људе дијелим само на људе и нељуде и разговарам са свима који то желе. Било је након мог непосредног изласка из СДС-а захтјева да се састанем са неким људима, који се касније нису јављали иако су обећали. Нека то остане на њима, тиме не желим да се бавим и не желим ништа ружно да кажем. Стојим на располагању ДНС-у и немам никакав захтјев нити тражим било какву позицију у законодавној и извршној власти.

* ГЛАС: Високи функционери СДС-а тврде да сте напустили странку из личних интереса и да су обећане позиције не само Вама него и члановима Ваше породице?

БОЈИЋ: Мој брат има занатску радњу у Приједору, други ради у Шумарији. Прочитао сам да сам тражио позицију за зета и да сам договарао са Луком Кецманом да га запосли. Мој зет већ шест година ради у Народном позоришту РС, а иначе је академски сликар - вајар. На постдипломским студијима у САД је радио бисту Николе Тесле поводом 75 година његове смрти, а радио је и на Френклиновом институту. Кћерка ми је такође академски сликар и ради на Универзитету у Бањалуци. Имам два сина, од којих један свира кларинет и осваја прва мјеста на такмичењима. Поносан сам на здраву породицу и немам разлога да се правдам било коме, а поготово не њима јер су те оптужбе неутемељене. Прочитао сам и да сам прешао у ДНС да запослим снаху, а син ми се још није ни оженио. Узели су слику мог синовца мислећи да је то мој син. То су ружне ствари. То није политичко дјеловање него бављење самим собом и због тога сам имао озбиљне примједбе на рад руководства странке у којој сам до јуче био. Врло често смо се бавили сами собом умјесто политикама и проблемима и стратегијом на који начин поставити концепцију странке.

* ГЛАС: Многи Вас у случају побједе коалиције којој припада ДНС виде на позицији министра који ће се бавити проблемима бораца?

БОЈИЋ: Спреман сам прихватити обавезе ако заједно одлучимо, али немам ту врсту амбиције. Био сам два мандата предсједник Борачке организације одмах након рата и од удружења формирана је јака организација. Питање бораца је веома тешко, много је страдалих у Одбрамбено отаџбинском рату и они много очекују од РС. Нека права су добро постављена, нека би могла боље. Највећа моја амбиција је да се играм са унуцима. У политици очекујем да се појави млађа структура политичара који знају шта је држава и шта треба системски промијенити како би било омогућено обичном човјеку да боље живи. Чини ми се да у народу постоји огромно незадовољство. Не знам да ли су људи свјесни чињенице шта значи водити државу и шта многи мисле када се кандидују. Не бих волио да неко од мене затражи да водим неки тако тежак ресор као што је за питања бораца.

* ГЛАС: Како бисте окарактерисали рад Парламента БиХ и српског кадра у институцијама БиХ, а посебно њихове честе сукобе са институцијама РС?

БОЈИЋ: Мислим да је то највећи проблем. Дужни смо према људима које заступамо у РС да разговарамо и да се договарамо без обзира на политичке опције. Био сам у рату па сам преговарао и са онима који су били са друге стране. Није добро што су изостајали разговори са институцијама РС. То је требало да раде члан Предсједништва, замјеник предсједавајућег Савјета министара, чланови руководства Представничког и Дома народа Парламента и сви који су у институцијама БиХ. Политички ставови које је требало износити у Народној скупштини РС пренесени су у Парламент БиХ, који није мјесто за рјешавање тих питања. Питања из надлежности РС врло често су се налазила у Парламенту БиХ. У неким случајевима смо заједнички наступали, али нисмо промовисали овдје права РС на прави начин,  а то нам је свима морао бити примарни циљ.

Избори

* ГЛАС: Шта очекујете од општих избора?

БОЈИЋ: Кампања ће бити врло прљава. Доминантне теме ће бити сасвим споредне ствари. ДНС то неће чинити и даће одговоре на кључна питања, како побољшати стандард људи и ојачати позицију РС и њену Дејтонску позицију. Анкете показују да ће ДНС пребацити постављени циљ и то треба додатно уозбиљити структуру странке. Драго ми је што се Милан Радовић опредијелио да се бави политиком, који је успјешан пословни човјек и зна шта треба привреди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана