Бивши наставник из Требиња пријетио директору и политичарима

Ратомир Мијановић, Горан Маунага
Бивши наставник из Требиња пријетио директору и политичарима

Требиње, Гацко - Бивши наставник ликовног образовања из Требиња Вукашин Паповић (69) осумњичен је да је почетком фебруара послао пријетеће писмо директору Рудника и термоелектране (РиТЕ) "Гацко" Бошку Козомари, а да је раније поруке пријетећег садржаја слао високорангираним политичарима и другим јавним личностима.

Начелник Полицијске управе Требиње Жарко Лакета објелоданио је јуче на ванредној конференцији за новинаре, наводећи иницијале осумњиченог, да су склопили мозаик за низ случајева у којима су јавним личностима упућене пријетње смрћу. Против Паповића је поднесен извјештај Окружном тужилаштву Требиње који га терети за кривично дјело угрожавање сигурности.

- Осумњичени је у јулу 2017. године пријетеће писмо послао потпредсједнику Народне скупштине РС Ненаду Стевандићу, крајем августа исте године народном посланику из СНСД-а Радовану Вишковићу, а средином септембра предсједнику Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташи Кошарцу - казао је Лакета и  додао да полицијски службеници посједују оперативне податке да је пријетећа писма слао и другим носиоцима јавних функција или челницима организација, али да ти случајеви нису пријављени полицији.

Паповић се, како је откривено у истрази, није бавио само утјеривањем страха, него и фалсификовањем.

- Према сазнањима полиције, ријеч је о врло озбиљном фалсификатору, који је правио и рачуне из хотела, издавао фалсификоване дипломе и слично. Осумњичени се дуже вријеме бавио овим радњама, а више података знаће се након вјештачења предмета и документације која је од њега привремено одузета приликом претреса просторија које користи - нагласио је Лакета.

Полиција је током претреса заплијенила лаптопе, штампаче, шест печата, УСБ-ове, мп3 плејере, папириће са печатима, рачуне и обимну документацију.

- Над осумњиченим је извршена криминалистичка обрада и брани се ћутањем. Припадници Полицијске управе Требиње ће наставити рад на овом предмету, а укључићемо и Одјељење за привреду и организовани криминалитет - рекао је Лакета.

Посљедње писмо стигло је прије 15 дана на адресу Козомаре, а у њему му је запријећено ликвидацијом ако одмах не напусти Гацко и функцију директора РиТЕ "Гацко". Козомара је у Гацко стигао из Београда прије пола године када је преузео функцију директора РиТЕ "Гацко". Козомара каже да не познаје Паповића, али да сматра да су пријетње повезане са пословним сарадницима РИТЕ "Гацко", функцијама и новцем, а не искључује ни политичку позадину.

- То је пословно-политичка ујдурма, поготово зато што се примичу избори. Ту су испреплетени разни интереси. Зато ничим, па ни изјавама, не желим да ометам даљу истрагу. Имам повјерење у оне који то истражују - каже Козомара.

Стевандић такође каже да не познаје Паповића, али истиче да се ради о ружној политичкој позадини и људима који припадају другачијој политичкој перцепцији или су нахушкани од оних који на тај начин покушавају да узнемире мету пријетњи и његову породицу.

- Најважније је сазнати позадину свега и ко га је инструисао. Никада нисте сигурни колико је шта озбиљно. То није ни први ни задњи пут. Такве људе инструишу они који немају довољно храбрости да се суоче у било каквој фер политичкој борби. Чувам свој живот и породични мир иако сам често суочен са најпрљавијим подметањима и обавјештајним спиновањем - рекао је Стевандић и додао да су му у писму упућене пријетње, увреде, гадости од којих жели да заштити јавност.

Полицијски плијен приликом претреса

- 4 лаптопа

- 2 штампача

- 1 печат са натписом М

- 5 печата са натписима "Славија", "Гарни", "Бијељина", "Нови Сад"

- 2 УСБ-а

- 3 мп3 плејера

- рачуни хотела

- 3 папирића са печатима Средње техничке школе, Гимназије "Јован Дучић" и "Електропривреде РС"

- обимна документација

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана