Српкиња за коју се сумња да је руски агент умијешана у шпијунску аферу?

Срна
Српкиња за коју се сумња да је руски агент умијешана у шпијунску аферу?

Брисел - Белгијски обавјештајни официр осумњичен је да је руском агенту у Србији омогућио приступ повјерљивим подацима и државним тајнама, јавили су белгијски медији.

Лист “Де Морхен” пише да је шеф белгијске контраобавештајне службе Клемент Ванденбере, наводно, 2016. године одавао повјерљиве податке једној Српкињи, за коју се сумња да је руски агент.

Иако је интерном истрагом утврђено да Ванденбере није крив, параламентарна комисија и државни тужиоци истражују случај.

Истрага је произашла из специјалне операције потјере за потенцијалним терористима који су извршили напад у Паризу 2015. године, који је организовала ћелија “Исламске државе” у Бриселу.

Белгијски агенти обратили су се српским обавјештајцима, како би добили информације о избјеглицама које у ЕУ улазе кроз Балкан.

Међутим, контраобавјештајна служба сумња да је Српкиња, за коју се тврди да је добила повјерљиве информације, заправо - агент Русије, пренио је “Телеграф”.

“Де Морхен” се позива на писање њемачке штампе, која је овог мјесеца писала да је Служба за спољне послове ЕУ (ЕЕАС) саопштила да се у Бриселу тренутно налази 200 руских и 250 кинеских шпијуна.

“Телеграф” подсјећа да је истражна група “Белингкет” јуче открила идентитет трећег мушкарца који је осумњичен за умијешаност у тровање бившег руског агента Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије у Енглеској, тврдећи да је он руски обавјештајни агент високог чина.

У саопштењу које је група објавила на својој интернет страници наводи се да је треће осумњичено лице агент руске војне обавјештајне службе /ГРУ/ Денис Вјачеславович Сергејев, који је дипломирао на руској Војно-дипломатској академији.

Британски лист наводи да је трећи осумњичени агент у периоду тровања Скрипаљевих посјетио Праг, Женеву, Париз и Београд, али да нема индикација да је био у Бриселу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана