САД, ЕУ и НАТО стварају опасност од новог сукоба на Балкану”

nezavisne.com
САД, ЕУ и НАТО стварају опасност од новог сукоба на Балкану”

САД, НАТО и Европска унија својом војном подршком директно подстичу крајње агресивне планове Албанаца, појачавају напетост на Балкану и стварају опасност од распиривања новог сукоба, изјавио је замјеник секретара Генералног савјета Јединствене Русије Сергеј Железњак.

Руски посланик је ово изјавио поводом приједлога албанског министра одбране да се изгради војно-морнаричка база НАТО на албанској обали Јадранског мора.

Железњак је нагласио да нема сумње да је овај албански приједлог, уз платформу о формирању Оружаних снага Косова, као и претходну изјаву албанског премијера Едија Раме о неопходности уједињења Албаније с Косовом, представља саставни дио плана о стварању такозване "Велике Албаније” који контролише Вашингтон.

Подсјећајући на трагичне лекције историје, Железњак је нагласио да војна и политичко-дипломатска подршка, коју данас пружају САД, НАТО и Европска унија такозваном "великоалбанском пројекту” дуж ивице европских граница, има много заједничког са ситуацијом у Европи уочи Другог свјетског рата, када је Велика Британија, водећи политику смиривања нацистичке Њемачке, практично подстакла Хитлера на рат.

Посланик је нагласио да у условима у којима су САД и њихови савезници из НАТО, мимо свих међународних закона, ракетне нападе претворили у опасну међународну праксу, Србија, која је у пуној мери искусила ове методе, не може успјешно да брани Косово и остале своје националне интересе, с обзиром да нема моћан војни потенцијал.

"Квалитативно јачање нивоа војно-техничке сарадње Србије с Русијом и са земљама ОДКБ-а представља поуздану базу за стварање одбрамбеног потенцијала Србије, који ће моћи поуздано да заштити територијалну цјеловитост земље и да заштити српски народ у региону”, нагласио је Железњак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана