Sportski ponos Srpske

Dušan Repija
Sportski ponos Srpske

Banjaluka - Još jedna stranica Izbora deset najboljih sportista Republike Srpske zatvorena je svečanom ceremonijom, a najviše razloga za ponos i zadovoljstvo ima plivač Mihajlo Čeprkalo, laureat u godini na izmaku.

Kao što je poznato, plivač "22. aprila" učesnik je Olimpijskih igara u Riju, za koje je obezbijedio dvije B norme, što je na kraju i prevagnulo u odnosu na Tatjanu Đekanović, koja je dobila pozivnicu za najveću svjetsku sportsku smotru.

- Ponavljam se već po ko zna koji put, ali odlaskom na Igre ispunio sam san. Potajno sam se nadao da bih mogao biti najbolji, ali kada sam saznao da jesam, stvarno sam bio u šoku. Nisam mogao da vjerujem da sam proglašen za najboljeg, a da je i neko drugi ponio tu titulu, ne bi mi bilo krivo. Svi smo veliki drugovi i sa istim ciljem, da budemo što bolji i pomjeramo granice. Nadam se da ću opravdati ovu nagradu i da ću postizati još bolje rezultate - rekao je Čeprkalo.

Poslije njega i Đekanovićeve, plasirali su se kajakaš Darko Savić, te Mitar Mrdić (džudo), Nikola Poluga (karate), Mladena Petrušić (atletika), Ajla Sinanović (odbojka), Draško Albijanić (košarka), Draško Vujković (vaterpolo) i Mladen Plakalović (skijanje). Svima njima  nagrade su uručili proslavljena imena srpskog i svjetskog sporta, a Čeprkalu je u skladu sa tradicijom priznanje dodijelio ovogodišnji predsjednik žirija Izbora sportiste Aleksandar Šapić.

Anegdotom koju je ispričao da je jednom prilikom u Republiku Srpsku iz Srbije krenuo bez pasoša, smatrajući da je to jedna zemlja i da su ga carinici uz osmijeh pustili, dobio je gromoglasan aplauz prepunog Banskog dvora.

- Zaista tako mislim jer znam, još dok sam igrao, kakvu smo podršku imali iz Republike Srpske. Ovo je najmanje što sam mogao da uradim i da se bar na neki način odužim za sve što ljudi sa ove strane Drine pružaju Srbiji - rekao je Šapić.

Osim desetoro sportista, nagrađeni su i ostali zaslužni sportski radnici u godini na izmaku. Povelja za izuzetan sportski poduhvat godine otišla je u ruke Fudbalskog kluba Radnik, dok su plaketu za doprinos, razvoj i unapređenje specijalnih i paralelnih veza Srbije i Republike Srpske dobili košarkaški savezi RS i Srbije, te predsjednik žirija Aleksandar Šapić. Plakete za dugogodišnji doprinos razvoju sporta pripale su Momčilu Crnčeviću, Zoranu Vidakoviću i Branku Jankoviću. Sportisti koji su pronijeli slavu Srpske širom svijeta dobili su takođe plakete, a to su Brankica Mihajlović, Milenko Zorić i Boris Vrhovac. Plaketa za izuzetne rezultate u sportu za invalide pripala je Igoru Ignjatoviću, dok je najbolji trener za 2016. godinu Dragan Bajić. Vaterpolo savez Republike Srpske dobio je plaketu za organizaciju najboljeg sportskog događaja godine. Plaketa je posthumno uručena Bojani Sombolac, kćerki nekadašnjeg fudbalera i zlatnog olimpijca Velimira Sombolca, dok je nagradu "Zlatno pero - Limun Papić" dobio Siniša Kotaraš. Medijski pokrovitelj "Glasove" manifestacije, Radio-televizija Republike Srpske za najbolji sportski događaj u 2016. godini izabrala je 15. ATP čelendžer Banjaluka.

Svi nagrađeni, dragi gosti iz Srbije i cjelokupni ambijent u Banskom dvoru učinili su još jednom da se osjećamo ponosni i zaključimo da sport Srpske ima budućnost čak i u ovako teškim vremenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana