PREDSTAVLjAMO: Aleksa Vuković, kandidat Smučarskog saveza Republike Srpske: Nominacija priznanje za kvalitetan rad

Darko Dragičević
PREDSTAVLjAMO: Aleksa Vuković, kandidat Smučarskog saveza Republike Srpske: Nominacija priznanje za kvalitetan rad

ISTOČNO SARAJEVO – Smučarski savez Republike Srpske nominovao je biatlonca Aleksu Vukovića u izbor za najboljeg sportistu Republike Srpske.

Mladi biatlonac, koji se trenutno nalazi na pripremama u Austriji, ističe da ga je prijedlog prijatno iznenadio.

- Nominacija me je iznenadila, iskreno nisam je očekivao, ali je svakako priznanje za moj rad u proteklom periodu, posebno što me je nominovao trener iz alpskog skijanja i to pokazuje da se moj rad prati i cijeni – istakao je Vuković.

Protekle sezone najbolje rezultate je postigao na IBU Svjetskom prvenstvu u ljetnom biatlonu.

- Sezona je bila veoma teška i izazovna, a planove je umnogome poremetila činjenica da dvije sedmice u ključnom periodu u BiH nije bilo snijega. Sigurno da je to poremetilo planove i uticalo na rezultat na Svjetskom juniorskom gdje sam imao loše gađanje i nisam ušao u TOP 10. Najbolje rezultate sam ostvario u ljetnom biatlonu gdje sam zauzeo 10. mjesto u super sprintu, a dvije greške u gađanju su me dijelile od bronze, dok sam bio 15 u sprintu, te 17 potjeri – istakao je Vuković.

Mladi biatlonac naporno radi za predstojeća iskušenja kojih će biti puno u novoj sezoni

- Na pripremama sam u Austriji gdje radim zaista dobro. Ove sezone sam već imao preko 500 sati treninga jer me očekuju velika iskušenja. Imam IBU junior Kup, zatim evropsko i svjetsko seniorsko prvenstvo. Nadam se da će biti snijega kod nas kako bih sve ovo mogao da nadogradim – dodao je takmičar.

Biatlon traži mnogo odricanja. Potrebna je velika izdržljivost tokom trka, a zatim i smirenost na gađanju. Uz to ovo je i veoma skup sport.

- Biatlon je jedan od najzahtjevnijih sportova. Pored odlične fizičke pripremljenosti, koju traži nordijsko trčanje, tu je i streljaštvo gdje je potrebna mentalna snaga. Nakon velikih napora morate ostati smireni i koncentrisani u gađanju. Zbog toga radim svaki dan da napredujem u oba segmenta. Što se tiče troškova, zaista je skup sport.  Puška košta 5000 maraka, par skija oko 700 maraka.  Zbog različitih tipova snijega morate da imate i najmanje 7-8 pari. Svjetska biatlon federacija nas pomaže preko matičnog saveza tokom priprema. Budžet koji dobijamo nije veliki, ali nam ipak dosta pomaže da se možemo adekvatno spremati za takmičenja - istakao je Aleksa na kraju.

Sam svoj trener

Aleksa Vuković je odličan student Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta u Istočnom Sarajevu gdje ima prosjek 9,07. Znanje koje stiče na fakultetu zatim primjenjuje na svojim treninzima.

- Implementiram nauku na sopstveni trening, tako da teoriju sprovodim u praksi i vidim gdje mogu da napredujem i koje metode da koristim kako bih ostvario bolje rezultate. Biće to veoma značajno, jer ću u budućnosti ovo stečeno znanje moći da prenesem drugim sportistima kako da uz pametan pristup poprave izdržljivost - rekao je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana