Ana Gajić princeza sporta Republike Srpske FOTO

Milan Zubović
Ana Gajić princeza sporta Republike Srpske FOTO

Banjaluka - Odbojkašica Ana Gajić najbolja je sportistkinja Republike Srpske u 2017. godini. Ovu odluku jednoglasno je donio stručni žiri 63. Izbora deset najboljih sportista koji tradicionalno organizuje „Glas Srpske“, a ujedno je dobila i najviše glasova publike.

Gajićeva je nagradu zaslužila odličnim igrama u dresu višestrukog uzastopnog osvajača svih trofeja na domaćoj sceni Bimal Jedinstva, a ove sezone je sa svojim klubom osjetila atmosferu Lige šampiona, a sada je nastavila takmičenje u CEV kupu.

- Zaista nisam očekivala ovakvo priznanje, a bila sam počastvovana i nominacijom Odbojkaškog saveza RS za ovu nagradu. Potrudiću se da opravdam zvanje najboljeg sportiste, što je velika obaveza. Željela bih da zahvalim svom klubu i porodici, jer bez njih ovo ništa ne bi bilo moguće - rekla je Gajićeva.

Nagradu brčanskoj „princezi“ koja je rođena u Gacku 1994. godine uručio je predsjednik ovogodišnjeg žirija, proslavljeni košarkaš Nenad Krstić.

Drugo mjesto zauzeo je plivač Nikola Bjelajac, koji nije mogao da prisustvuje manifestaciji u Banskom dvoru, jer učestvuje na Evropskom prvenstvu u Kopenhagenu, dok je treći biatlonac Mladen Plakalović. Učesnik Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru i Sočiju izborio je nastup i na Igrama koje će februara 2018. godine biti održane u Pjongčangu. Poslije troje najboljih slijede kajakaš Darko Savić, atletičarka Mladena Petrušić, rukometaš Đorđe Ćelić, vaterpolista Srđan Stevandić, džudista Borislav Bogdanić, stonoteniserka Sanja Milojica i bokser Dašo Simeunović.

Osim deset najboljih, dodijeljene su i nagrade u još deset kategorija. Titula najboljeg sportiste iz Republike Srpske, nagrade koja je ustanovljena ove godine, otišla je u ruke svjetskog prvaka u džudu Nemanje Majdova. Momak iz Istočnog Sarajeva pokorio je svijet u Budimpešti u kimonu Srbije i zaslužio nagradu ispred odbojkašica koje su osvojile evropsko zlato Tijane Bošković i Brankice Mihajlović, te srebrnog košarkaša Ognjena Kuzmića.

Za najboljeg trenera proglašen je šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Krupa Slobodan Starčević, dok su titulu ambasadora sporta ponijeli vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić i košarkaški trener Zoran Mikeš, koji bilježi odlične rezultate u Rumuniji. Jedna plaketa za doprinos i razvoj specijalnih i paralelnih veza RS i Srbije po tradiciji otišla je u ruke predsjedniku žirija Nenadu Krstiću, a zbog odlične saradnje u godini na izmaku zaslužili su je i odbojkaški savezi Srbije i RS, te resorna ministarstva za sport Srbije i Srpske. Dugogodišnji sportski radnici u plivanju i atletici Milan Jejinić i Slavko Koprivica dobili su plakete za doprinos i razvoj sporta, dok je plaketa za sportski događaj godine pripala Vaterpolo klubu Banjaluka koji je bio domaćin kvalifikacionog turnira Lige šampiona. Najbolji sportista u konkurenciji invalidnih lica je član KKI Vrbas Dragan Sikima, dok je povelja za izuzetan poduhvat godine otišla u ruke ski-instruktora Igora Božića, koji je slijepe heroine Tanju Latinović i Natašu Arsenović naučio da skijaju. Plaketa „Glasa“ posthumno je dodijeljena porodici teniskog vizionara Milana-Miše Radakovića, čovjeka koji nas je napustio u februaru ove godine i čovjeka koji je bio sinonim za banjalučki teniski čelendžer.

1. mjesto

Ana Gajić (odbojka)

Djevojka iz Gacka drugu sezonu nosi dres ŽOK Bimal Jedinstvo, koje godinama dominira na domaćoj sceni. Odličnim igrama Gajićeva je zaslužila nominaciju OS RS, s obzirom na to da je vodila Bimal Jedinstvo do duple krune, a ujedno je postala i najbolja odbojkašica Srpske. Kruna na godinu je nastup u Ligi šampiona i ulazak među deset najboljih sportista. Odlično se snašla u novoj sredini, jer su je nove koleginice prihvatile na najbolji način. Ona je i član reprezentacije BiH koja je prvi put bila pobjednik turnira u prvom krugu kvalifikacija za EP.

2. mjesto

Nikola Bjelajac (plivanje)

Višestruki vlasnik rekorda RS i BiH na kratkim dionicama ove sezone imao je mnogo razloga za zadovoljstvo. Izborio je nastup na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, gdje je na 50 slobodno završio na 64. mjestu u konkurenciji više od 100 takmičara, a ovih dana je učesnik Evropskog prvenstva u malim bazenima u Kopenhagenu. U pomenutoj disciplini isplivao je novi seniorski rekord BiH, koji je sada 22,84 sekunde, a to vrijeme je brže od olimpijske norme za Rio 2016. godine. Ove sezone je pobjeđivao i najboljeg srpskog plivača Velimira Stjepanovića.

3. mjesto

Mladen Plakalović (skijanje)

Ime Mladena Plakalovića je već godinama sinonim za skijaško trčanje i biatlon na ovim prostorima. U Srpskoj i BiH odavno nema konkurenciju, pa je tako bilo i ove godine, a imao je dosta uspjeha na međunarodnom planu. Kao najznačajniji rezultat ističe se peto mjesto na Slavik kupu u Slovačkoj. „A“ norma za Svjetski kup je jedan od rezultata ispod 60 FIS bodova, a Mladen ih ima tri. Izborio je A normu za Zimske olimpijske igre u Pjongčangu i nada se da će putovati u Južnu Koreju, što bi mu bio treći put da nastupi na najvećoj zimskoj sportskoj sceni.

4. mjesto

Darko Savić

Kada se spomene kajak, odmah se pomisli na člana Vrbas m:tela koji dominira u ovom sportu posljednjih nekoliko godina. Ponovio je odlične rezultate i ove godine, šampion je BiH u spustu, sprintu i slalomu, uzeo je srebro na trci „Matija Ljubek“ u Zagrebu na 1.000 metara. Osvojio je treće i osmo mjesto na trkama Evrokupa, dok je na Svjetskom prvenstvu na mirnim vodama bio deveti, a na Mundijalu na divljim vodama zauzeo 17. mjesto. Na finalu Evrokupa u sprintu bio je četvrti, dok je EP završio na 13. poziciji. Što se tiče Svjetskog kupa u Njemačkoj, zauzeo je deseto mjesto.

5. mjesto

Mladena Petrušić (atletika)

Članica Atletskog kluba Glasinac rezultatima u 2017. godini zavrijedila je ulazak među deset najboljih sportista, kao i dvije od tri posljednje godine, a najveći uspjeh postigla je osvajanjem zlatne medalje u sedmoboju na prvenstvu Balkana. Pored toga, uspješna je bila na domaćin takmičenjima, pa je postala novi šampion BiH na 100 metara sa preponama na otvorenom. U dvorani je šampion BiH na 60 metara sa preponama, skoku uvis i petoboju. Što se tiče RS, bez premca je u skoku uvis na otvorenom. Zbog odličnih rezultata član reprezentacije BiH je već deset godina.

6. mjesto

Đorđe Ćelić (rukomet)

Kapiten Rukometnog kluba Borac m:tel jedan je od najzaslužnijih što je titula prvaka BiH poslije godinu ponovo u vitrinama najvećeg kluba na ovim prostorima.

S obzirom na to da je gotovo svaku utakmicu igrao po 60 minuta i da je prvi put sa kapitenskom trakom oko ruke došao do krune, ističe da mu je ovo najvažnija titula u karijeri.

Sama nominacija Rukometnog saveza RS za izbor deset najboljih za njega je velika čast, a ulazak među deset najboljih je nešto što je oduvijek sanjao, s obzirom na to da su mnogi bivši rukometaši Borca ranije osvajali prva mjesta.

7. mjesto

Srđan Stevandić (vaterpolo)

Član Vaterpolo kluba Banjaluka je već osam godina. Prošao je sve selekcije kluba, da bi izrastao u najboljeg igrača i vođu generacije koja godinama dominira u vaterpolu BiH. Već treću sezonu Banjaluka igra u Prvoj B ligi Srbije, što je prema Stevandićevim riječima velika stvar za njih jer imaju priliku da uče od boljih igrača. VK Banjaluka je ove godine bila domaćin pretkvalifikacionog turnira Lige šampiona, gdje su još nastupili Sintez, Terasa, Portuense i OSC iz Budimpešte, što je veliko iskustvo za momke koje predvodi Slobodan Grahovac.

8. mjesto

Borislav Bogdanić (džudo)

Član Džudo kluba Mladost iz Kotor Varoša pamtiće godinu na izmaku kao najuspješniju u karijeri jer je postao šampion Srpske i BiH u kategoriji do 100 kilograma, čime sam stekao pravo nastupa na prvenstvu Balkana u Skoplju. Tamo je uspio da se domogne bronzanog odličja. Osim toga, bio je sedmi na Evrokupu u Sarajevu, eliminisan je u drugom kolu evropskog šampionata, dok je na turniru u Laktašima „Memorijal Siniša Vukelić“ bio treći. Na tatami je prvi put stao kao 12-godišnjak, kada ga je u prostorije DžK Mladost doveo otac i od tada traje ljubav bez granica.

9. mjesto

Sanja Milojica (stoni tenis)

Članica Stonoteniskog kluba Prijedor rezultatima je zaslužila drugu nominaciju Stonoteniskog saveza RS, a prvi put se našla među deset odabranih. U ovoj godini osvojila je titulu seniorske šampionke RS, a drugo mjesto u BiH, gdje je u finalnom meču poražena sa 3:4. Kao kapiten ekipe predvodila je prijedorske stonoteniserke u prošlom prvenstvu Lige BiH do drugog mjesta, na kojem se nalaze i u novoj sezoni. Već je potvrdila da je u dobroj formi, jer je i ove sezone u samom vrhu stonog tenisa na ovim prostorima. Standardna je članica reprezentacije BiH.

10. mjesto

Dašo Simeunović (boks)

Kapiten Bokserskog kluba Radnik iz Bijeljine već dugo je neprikosnoven u kategoriji preko 91 kilograma i sedam godina uzastopno je šampion BiH u različitim uzrasnim kategorijama. Ove sezone uspješno je odgovorio izazovu u Regionalnoj ligi, gdje je ostvario skor 9:1, a njegov klub nalazi se nadomak titule prvaka. Osim nastupa u ovom takmičenju, bio je uspješan i na međunarodnim turnirima, jer je osvojio medalju u Sarajevu, ostvario pobjedu na smotri u Budimpešti. Mladi bokser je dodao da je za njega veliko priznanje što je opet među kandidatima za najboljeg sportistu Srpske.

Kneževiću nagrada „Limun Papić“

Prestižno priznanje za najboljeg sportskog novinara godine otišlo je u ruke Andreja Kneževića. Novinar Alternativne televizije iz Banjaluke postao je drugi član ove medijske kuće koji je dobio ovo priznanje nakon Jovane Kecman. Knežević od 2014. radi na ATV-u, gdje obavlja funkciju urednika.

- Bio sam veoma iznenađen kada sam saznao da ću dobiti „Zlatno pero - Limun Papić“ i definitivno nisam očekivao da ću baš ja biti izabran. Hvala „Glasu Srpske“ jer nije mala stvar dobiti nagradu koja nosi ime slavnog Limuna Papića - rekao je Knežević.

Žiri

Osim Nenada Krstića, članovi žirija ove godine bili su proslavljeni sportisti, a danas sportski radnici Goran Malić i Radislavka Račić, pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta RS Dragan Jaćimović, te urednici sportskih redakcija RTRS-a, „Nezavisnih novina“ i „Glasa Srpske“ Dragan Novaković, Goran Karać i Dušan Repija. Na čelu Organizacionog odbora nalazi se predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Perspektivni

U sklopu manifestacije „Glasa Srpske“, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske uručilo je 12 nagrada perspektivnim sportistima. Njih su ove godine dobili Sra Lučić (atletika), Uroš Mučibabić (kik-boks), Milica Karanović (tekvondo), Vuk Elez (džudo), Ilija Krunić (odbojka), Branko Kovačević (streljaštvo), Snežana Marković (stoni tenis), Dušan Mačkić (kajak), Pavle Dujaković (karate), Jovana Ilić (rukomet), Marko Kovačić (plivanje), Goran Ristić (sjedeća odbojka),

Kristina Klačar (MeNeRaLi).

Lista najboljih

Bosanska Krajina

1955. Mirko Petričević, gimnastika

1956. Pero Popović, motociklizam

1957. Miroslav Nikić, gimnastika

1958. Jerolim Karadža, rukomet

1959. Jerolim Karadža, rukomet

1960. Jerolim Karadža, rukomet

1961. Jerolim Karadža, rukomet

1962. Enver Bukić, šah

1963. Zlatko Esapović, atletika

1964. Tanasije Kuvalja, biciklizam

1965. Ishak Salama, kajak

1966. Viktor Kupljenik, padobranstvo

1967. Enver Bukić, šah

1968. Jerolim Karadža, rukomet

1969. Milorad Karalić, rukomet

1970. Abas Arslanagić, rukomet

1971. Zlatan Ibrahimbegović, kajak

1972. Nebojša Popović, rukomet

1973. Marijan Beneš, boks

1974. Milan Vukić, šah

1975. Zdravko Rađenović, rukomet

1976. Abid Kovačević, fudbal

1977. Zdravko Rađenović, rukomet

1978. Dragomir Vujković, boks

1979. Bilko Kačar, atletika

1980. Mersada Bećirspahić, košarka

1981. Jovica Elezović, rukomet

1982. Ermin Velić, rukomet

1983. Anton Josipović, boks

1984. Anton Josipović, boks

1985. Zlatan Arnautović, rukomet

1986. Zlatko Saračević, rukomet

1987. Iztok Puc, rukomet

1988. Slađana Golić, košarka

1989. Kemal Arnautović, kajak

1990. Draško Božić, sportsko pilotiranje

1991. Goran Stupar, rukomet

Republika Srpska

1992. Miroljub Kremenović, karate

1993. Sanda Vuković, košarka

1994. Dragiša Vuletić, karate

1995. Vanja Mandić, sambo

1996. Miloš Plećaš, kik-boks

1997. Siniša Gatarić, karate

1998. Zoran Kukić, košarka

1999. Slađana Golić, košarka

2000. Dalibor Blagojević, karate

2001. Boris Jeličić, karate

2002. Draženko Ninić, kik-boks

2003. Draženko Ninić, kik-boks

2004. Đorđe Paštar, kuglanje

2005. Goran Pašić, kanu

2006. Lusija Kimani, atletika

2007. Dijana Vasić, odbojka

2008. Mitar Mrdić, džudo

2009. Nemanja Bilbija, fudbal

2010. Dragica Drapić, karate

2011. Mladen Ploskić, karate

2012. Ivana Ninković, plivanje

2013. Filip Adamović, košarka

2014. Nemanja Gordić, košarka

2015. Nataša Vidović, karate

2016. Mihajlo Čeprkalo, plivanje

2017. Ana Gajić, odbojka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana