Treća intifada

Vladimir Đukanović, analitičar
Treća intifada

Intifada na arapskom znači ustanak ugnjetavanih. U kontekstu izraelsko-palestinskih odnosa označava dve pobune Palestinaca: prva koja je počela krajem 1987. godine i trajala sve do dogovora u Oslu 1993. i druga koja je počela u septembru 2000. godine i trajala takođe preko četiri godine.

U subotu, tačno na 50 godina od posljednjeg rata, Palestinci su iznenada krenuli u oružani napad na Izrael. Snage iz Gaze su prešle granicu Izraela, zauzele vojnu bazu i granični prelaz. Napad je krenuo u zoru kada je veliki broj raketa ispaljen sa palestinske teritorije. Akcija je iznenadila izraelsku vojsku koja se smatra jednom od najspremnijih na svetu. I drugi geopolitički igrači su zbunjeni, tako da se sada čitav svet čudi kako nije bilo naznaka da se operacija sprema.

U doba satelita, dronova i drugih ratnih drangulija službe obično znaju kad se nešto kuva. Na Kosovu se na primer zna kad se jedan traktor pomeri za dva metra, a priprema napada ovih razmera iz Gaze je ostala neprimećena.

Propusti

Izrael ima najveću obaveštajnu službu u odnosu na populaciju. Raspoređeni su kako unutar zemlje tako i po Bliskom istoku. Imaju svoje pipke u skoro svakoj državi na planeti i poznati su po efikasnosti i surovosti. Sistem je ponikao iz cionističkih organizacija koje su formirale Izrael nakon Drugog svetskog rata.

Oni su kičma vojnih uspeha ove jevrejske zemlje okružene neprijateljima. Njihova efikasnost u lovu na naciste je od organizacije napravila romantizovanu verziju koju oni decenijama uspešno pothranjuju. Kada oni ubiju nekog na bilo kojoj teritoriji, nikada nema konsekvenci po izraelsku državu. Poslednji događaji na Kosovu su jasno pokazali šta se desi kada uđeš u takve akcije, a nisi Izrael - čitav Zapad se obruši na tebe.

Izraelska služba je slavna i po infiltraciji organizacija svojih neprijatelja. Uvek su u Hamasu i Hezbolahu imali svoje ljude, često visoko rangirane. Uvek su unapred znali za svaki potez i bili spremni. Posljednji događaji jasno ilustruju novu situaciju kada su uhvaćeni na bitnu godišnjicu spuštenih gaća.

Odgovor

Premijer Netanijahu je tek nakon nekoliko sati izašao pred javnost. Izjavio je da je Izrael u ratu i vojska je krenula sa udarima po Hamasovim lokacijama. Takođe je najavio mobilizaciju, što samo potvrđuje nespremnost Izraela na ovaj napad. Odgovor će naravno biti brutalan, jer je Izrael naoružan do zuba i uživa zaštitu Amerike.

Osuđujući glasovi se već čuju iz svih zapadnih ćoškova, dok je za sada jedino Iran otvoreno na strani napadača. Erdogan je dao izjavu da strane moraju biti uzdržane bez jasne podrške Palestincima za koje inače tvrdi da su ugnjetavani. Arapske zemlje se ne oglašavaju i samo dalje potvrđuju da je akcija iznenadila sve. Rusi su takođe dali nemuštu izjavu da strane moraju biti uzdržane.

Mohamed Deif, jedan od čelnika Hamasa, poručio je da je ovo početak oružane borbe i da je ispaljeno više od 5.000 projektila. Sa druge strane samo 60 ratnika je na teritoriji Izraela, što je malo za bilo kakav vojni uspeh. Izraelski ministar odbrane je zapretio da je Hamas napravio smrtnu grešku i da će odgovor biti surov.

Preteća retorika ne može da ublaži propust izraelske odbrane, koja je slavna po svom antiraketnom štitu. “Gvozdena kupola” je sistem odbrane protiv raketa raznih dometa i važi za najsofisticiraniju na svetu. Jasno je da su Palestinci želeli da ilustruju ranjivost ovog sistema u operaciji koju su nazvali po slavnoj džamiji.

Jedan od razloga za napad je ta slavna džamija, koja je poslednjih meseci skrnavljena od strane izraelskih doseljenika. Bitno je znati da većina doseljenika naseljava palestinske teritorije bez ikakvih prava. Nasilno rušenje njihovih kuća, proterivanje sa drevnih ognjišta je glavna tačka sukoba koju Hamas navodi kao opravdanje za nasilje.

Žarište

Ovo je verovatno početak treće intifade. U svetu gde se žarišta otvaraju iz meseca u mesec ne čudi da se ovaj deo sveta ponovo zapalio. Ako je istorija učiteljica možemo očekivati da konflikt traje godinama. Ako su samo u jednom danu uspeli da iznenade i ispale hiljade raketa, jasno je da su palestinske zalihe oružja povećane. To ne čudi u svetlu rapidnog povećanja proizvodnje oružja tokom ukrajinskog rata. U nedeljama koje dolaze saznaćemo odakle je dodatno oružje stiglo na teritoriju Gaze koja je jedna od najposmatranijih na planeti.

Goruće pitanje je šta će Hezbolah uraditi? Ova šiitska, libanska organizacija, koja funkcioniše uz pomoć Irana, verovatno će ući u konflikt. Upravo su izjavili da će napasti Izrael iz Libana ako Izrael krene u okupaciju Gaze. Akcija je jasno koordinisana između Hamasa i Hezbolaha, koje su obe označene kao terorističke organizacije od strane zapadnih zemalja. Na Bliskom istoku većina Arapa ih gleda kao heroje.

Današnji događaji dalje komplikuju već zamršenu geopolitičku situaciju koju živimo. Ako je ovo početak treće intifade, onda su pred nama godine sukoba u Izraelu i Gazi. Od toga niko neće profitirati sem proizvođača oružja, koji se ionako kupaju u novcu ovih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

O jednoj rezoluciji GS UN
O jednoj rezoluciji GS UN
Tuzlanski sindikat
Tuzlanski sindikat
Čekajući ruskog Godoa
Čekajući ruskog Godoa
Suočavanje sa sankcijama
Suočavanje sa sankcijama
Klisurine iz pakla
Klisurine iz pakla
Ozdravljenje društva
Ozdravljenje društva
Kenan, SAD i NATO
Kenan, SAD i NATO
Kineski planovi
Kineski planovi
Dobri smo mi kakvih ima
Dobri smo mi kakvih ima
EU i/ili BRIKS
EU i/ili BRIKS
Prošli su aprili
Prošli su aprili
Ahilove pete NATO saveza
Ahilove pete NATO saveza
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana