Ljekari Doma zdravlje Novo Goražde platili taksi trudnici

Radoje Tasić
Ljekari Doma zdravlje Novo Goražde platili taksi trudnici

Novo Goražde - Život jedne trudnice i njene bebe nije doveden u opasnost jer su ljekari Doma zdravlja u Novom Goraždu platili taksi koji je ženu odvezao u fočansko porodilište.

Trudnica je stigla sa jakim bolovima i zatražila pomoć u Domu zdravlja. Ljekari su shvatili da treba hitno da bude prevezena u fočansko porodilište, ali to nije bilo moguće jer nisu imali na raspolaganju sanitetsko vozilo. Direktor Doma zdravlja Jelena Gavrilović, član Upravnog odbora ustanove Tomo Vuković i ljekar Tanja Kundačina prikupili su novac i pozvali taksi koji je prevezao trudnicu do bolnice u Foči. Njihov gest je još plemenitiji kada se uzme u obzir činjenica da radnici ove ustanove nisu primili već osam plata i da rade u veoma lošim uslovima. Bez obzira na to, pokazali su pravo lice medicinara, kojima bi pacijenti uvijek trebalo da budu na prvom mjestu.

Situacija u Domu zdravlja se zakomplikovala nakon što mu je Poreska uprava RS 1. februara blokirala račune zbog dugovanja za poreze i doprinose u iznosu od 900.000 maraka. Zbog blokade je juče svih 16 zaposlenih odlučilo da obustave rad i ne primaju pacijente, izuzev hitnih slučajeva.

- I da hoćemo, mi više nismo u stanju da normalno poslujemo jer sanitetsko vozilo zbog nedostatka novca nije registrovano. Zalihe lijekova su na izmaku, a radnici su se pobunili jer su u prošloj godini dobili samo četiri plate - kaže Gavrilovićeva.

Ona je pozvala Ministarstvo zdravlja i Fond zdravstvenog osiguranja RS da hitno reaguju.

- Postavljam pitanje i zašto Poreska uprava nije ranije blokirala račun. Finansijska situacija u ovoj ustanovi je kritična od 2005. godine. Prije dvije godine dugovanja su dostizala 1,1 milion KM, ali Poreska uprava tada nije blokirala račun. Neshvatljivo je da je samo Dom zdravlja u Novom Goraždu blokiran, a ne i ostali u regiji čija su dugovanja mnogo veća - istakla je Gavrilovićeva i dodala da bi skidanjem blokade mogli registrovati vozilo, nabaviti lijekove i radnicima isplatiti bar jednu platu.

Član sindikalnog odbora Doma zdravlja Nevenka Lalović ističe da su radnici na ivici strpljenja.

- Očajni smo, ostali su nam dužni osam plata, ne plaćaju nam putne troškove i druge prinadležnosti i pitanje je kako radnici uopšte preživljavaju - navodi Lalovićeva.

Ministarstvo

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS upozorilo je rukovodstvo Doma zdravlja u Novom Goraždu da mora obezbijediti minimalne uslove rada i pružiti svim pacijentima pomoć. Istakli su da je Fond zdravstvenog osiguranja RS za prošlu godinu doznačio Domu zdravlja u Novom Goraždu ugovorena sredstva za registrovani broj pacijenata.

- Tražimo da se zaposleni u toj zdravstvenoj ustanovi izjasne mogu li raditi, jer ćemo u protivnom preduzeti mjere zbrinjavanja pacijenata u druge zdravstvene ustanove - istakli su u Ministarstvu zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana