Humanitarci grade dom Janjićima

Miloš Vasiljević
Humanitarci grade dom Janjićima

LjUBINjE - Porodica Janjić iz Ljubinja ostala je bez krova nad glavom u požaru, koji je u njihovoj kući izbio zbog dotrajalih instalacija, ali će objekat biti obnovljen uz podršku opštine i humanih ljudi.

U subotu uveče izgorio je sprat kuće, a kako je za “Glas Srpske” potvrdila vlasnica Božidarka Janjić, do požara je došlo zbog loše instalacije produžnog kabla ili punjača za telefon i nastao je požar.

Ova porodica u trenu je ostala bez svega što je godinama stvarala, a požar je u potpunosti uništio krov i gornji sprat, a prizemlje je oštećeno vodom.

- Najvažnije je da je živa glava i da niko nije nastradao. Uvijek ima dobrih ljudi, a zahvaljujući prijateljici Dragani Krulj imamo privremeni smještaj. Nadamo se da ćemo uz pomoć dobrih ljudi uspjeti da obnovimo kuću ili prizemlje u kojem bi ponovo mogli da boravimo - rekla je Janjićeva.

Prisjetila se kako se sve desilo munjevitom brzinom.

- Sve se brzo izdešavalo. U tom momentu bili smo na terasi i čuli smo neko pucketanje. Mačka je lupala po prozoru i sin je izašao na sprat s namjerom da je skloni i vidio je dim. Brzo smo izveli djecu, prihvatile su ih komšije koje su već bile izašle iz kuće jer su osjetile dim - rekla je ona.

Kako kaže, za gornji sprat kuće i krov nije bilo spasa, jer se vatra brzo širila, a voda od gašenja je i prizemlje učinila neuslovnim. Dodala je da joj podrška i pomoć humanitaraca mnogo znače.

- Vatrogasci su brzo intervenisali, došli su za deset minuta, a šteta je ogromna. Na spratu je bilo sve novourađeno, a od tolike vode i temperature stradalo je i prizemlje - kazala je Janjićeva.

Načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić rekao je za “Glas Srpske” da nisu sjedili skrštenih ruku, nego su se odmah angažovali da pomognu ovoj porodici u nevolji.

- Vatrogasci su brzo reagovali, bili su na licu mjesta za deset minuta, spasli su sve okolne kuće, jer je to u gradu gdje je između kuća razmak pet metara. U obnovu idemo zajedno, opština i humani narod - rekao je Drapić.

Kako kaže Drapić, već su preduzeli prve korake da što prije pokriju kuću.

- Moramo zamijeniti čitav krov, a sa porodicom smo donijeli odluku da izlijemo ploču, koje do sada nije ni bilo. Uz humane ljude uradićemo krov, a mi kao opština već smo angažovali majstore da urade ploču - rekao je Drapić.

On je pozvao još jednom sve sugrađane, ali i sve koji u sebi imaju solidarnosti da se odazovu.

- Apelovali smo da se svi zajednički uključimo, damo koliko je ko u mogućnosti, te da se ova porodica vrati u svoj dom - rekao je Drapić.

Na “Fejsbuk” stranici opštine Ljubinje navodi se da se novac za pomoć porodici Janjić može uplatiti na tekući račun Božidarke Janjić broj: 5674335000097955 - Atos banka, a devizni račun je 5674335416493735.

U objavi se navodi da su za prikupljanje novčanih sredstava ovlašćeni Milenko Ilić iz Crvenog krsta Ljubinje, te Slaviša Janjić, Milenko Betegalo i Vojo Budinčić. Novčani prilozi mogu se dati i u ugostiteljskom objektu “Dana” Ljubinje i trgovini “Ćorović” u ovoj opštini.

Humanitarni turnir

Kako kaže Stevo Drapić, u međuvremenu su imali i humanitarni turnir u malom fudbalu odakle će dio novca biti preusmjeren i za ovu namjenu.

- Od ulaznica smo imali oko 6.000 maraka, a 500 maraka prebačeno je odmah na račun Janjićima kako bi se urgentno pomoglo ovoj porodici. Važno je da se svi uključimo da naše komšije dobiju krov nad glavom - rekao je Drapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana