Ђајић умјесто Станетића на челу УКЦ-а

Анита Јанковић
Ђајић умјесто Станетића на челу УКЦ-а

Бањалука - Влада РС смијенила је у петак генералног директора Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС Мирка Станетића, због негативног пословања ове установе, а за в.д. директора именован је Владо Ђајић.

Из Бироа Владе за односе с јавношћу саопштено је да је на редовној сједници разријешен дужности и директор болнице у Градишци Владо Марјановић на његов лични захтјев, те да је за вршиоца дужности директора те здравствене установе именован Мирко Манојловић.

- Именовања вршилаца дужности ове двије установе извршене су до окончања поступка јавне конкуренције - саопштено је из Бироа.

Предсједница Владе РС Жељка Цвијановић рекла је да су директори УКЦ-а, и болница у Добоју и Градишци, разријешени због негативних резултата пословања ових установа.

- Смјене су у складу са најавама да ће сви руководиоци јавних предузећа који имају негативне резултате пословања бити смијењени и то се не односи само на здравствени сектор - нагласила је Цвијановићева.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић рекао је да од новоименованих директора очекује да у наредном периоду ураде све што је потребно да се пословање доведе у тренутно ликвидан однос, те да приходи и расходи буду колико је могуће усклађени.

- Станетић је био директор УКЦ-а три године и у том периоду није успио да изнађе начин да се обавезе Клиничког центра бар зауставе, због чега је дата прилика другом директору - рекао је Богданић.

Он је додао да ће министарство заједно са Фондом здравственог осигурања подржати новоименоване директоре.

- Претходне обавезе рјешаваћемо у наредном периоду заједно са Министарством финансија и Пореском управом - рекао је Богданић и подсјетио да се на претходним сједницама Владе већ расправљало о промјени руководилаца установа гдје је пословање до сада било прилично спорно.

Станетић је рекао да нема шта коментарисати о смјени, истичући да није добио образложење, али да га ни не жели.

- То је одлука Владе и ја ћу је поштовати - кратко је рекао Станетић.

На питање да ли ће бити именован за новог министра здравља и социјалне заштите РС, како се спекулисало у медијима, Станетић је казао да су то само гласине.

Новоименовани в.д. УКЦ-а Владо Ђајић каже да га је Богданић обавијестио да ће бити нови директор УКЦ-а.

- Још нисам добио званичну одлуку о именовању, па ћемо видјети шта и како даље - рекао је Ђајић.

И бивши директор болнице у Градишци Владо Марјановић је навео да још није добио званичну одлуку Владе о смјени.

- Кад добијем званичну одлуку о смјени, коментарисаћу, овако не желим - рекао је Марјановић.

Да ће бити на челу болнице у Градишци Мирко Манојловић је такође сазнао у петак од Богданића, а према његовим ријечима очекује их права борба у наредном периоду.

- Покушаћемо смањити расходе и пацијентима, као најважнијем сегменту здравственог система, пружити максимум уважавајући тешку економску ситуацију у којој се налазимо као комплетно друштво - рекао је Манојловић и истакао да ће тражити рјешење за  све присутнију тенденцију одлива кадрова, поготово медицинара са средњом школом. 

Биографије

Новоименовани в.д. УКЦ РС Владо Ђајић (52) запослен је као специјалиста неурологије и шеф је Одјељења за цереброваскуларне болести. Редовни је професор Медицинског факултета у Бањалуци, а током рата је као љекар учествовао у спасавању више стотина рањеника.

Организовао је пројекат превенције можданог удара у РС којим је бесплатно прегледано више од 35.000 становника у свим општинама, што је јединствен пројекат у свијету.

Мирко Станетић био је директор УКЦ-а у периоду од 2008. до децембра 2011. године, када је смијењен, а у његову фотељу тада је сјео доктор Брано Топић. На чело УКЦ-а Станетић се вратио у јуну 2014. године, када је именован умјесто Душка Рачића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана