Đajić umjesto Stanetića na čelu UKC-a

Anita Janković
Đajić umjesto Stanetića na čelu UKC-a

Banjaluka - Vlada RS smijenila je u petak generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS Mirka Stanetića, zbog negativnog poslovanja ove ustanove, a za v.d. direktora imenovan je Vlado Đajić.

Iz Biroa Vlade za odnose s javnošću saopšteno je da je na redovnoj sjednici razriješen dužnosti i direktor bolnice u Gradišci Vlado Marjanović na njegov lični zahtjev, te da je za vršioca dužnosti direktora te zdravstvene ustanove imenovan Mirko Manojlović.

- Imenovanja vršilaca dužnosti ove dvije ustanove izvršene su do okončanja postupka javne konkurencije - saopšteno je iz Biroa.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović rekla je da su direktori UKC-a, i bolnica u Doboju i Gradišci, razriješeni zbog negativnih rezultata poslovanja ovih ustanova.

- Smjene su u skladu sa najavama da će svi rukovodioci javnih preduzeća koji imaju negativne rezultate poslovanja biti smijenjeni i to se ne odnosi samo na zdravstveni sektor - naglasila je Cvijanovićeva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić rekao je da od novoimenovanih direktora očekuje da u narednom periodu urade sve što je potrebno da se poslovanje dovede u trenutno likvidan odnos, te da prihodi i rashodi budu koliko je moguće usklađeni.

- Stanetić je bio direktor UKC-a tri godine i u tom periodu nije uspio da iznađe način da se obaveze Kliničkog centra bar zaustave, zbog čega je data prilika drugom direktoru - rekao je Bogdanić.

On je dodao da će ministarstvo zajedno sa Fondom zdravstvenog osiguranja podržati novoimenovane direktore.

- Prethodne obaveze rješavaćemo u narednom periodu zajedno sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom - rekao je Bogdanić i podsjetio da se na prethodnim sjednicama Vlade već raspravljalo o promjeni rukovodilaca ustanova gdje je poslovanje do sada bilo prilično sporno.

Stanetić je rekao da nema šta komentarisati o smjeni, ističući da nije dobio obrazloženje, ali da ga ni ne želi.

- To je odluka Vlade i ja ću je poštovati - kratko je rekao Stanetić.

Na pitanje da li će biti imenovan za novog ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, kako se spekulisalo u medijima, Stanetić je kazao da su to samo glasine.

Novoimenovani v.d. UKC-a Vlado Đajić kaže da ga je Bogdanić obavijestio da će biti novi direktor UKC-a.

- Još nisam dobio zvaničnu odluku o imenovanju, pa ćemo vidjeti šta i kako dalje - rekao je Đajić.

I bivši direktor bolnice u Gradišci Vlado Marjanović je naveo da još nije dobio zvaničnu odluku Vlade o smjeni.

- Kad dobijem zvaničnu odluku o smjeni, komentarisaću, ovako ne želim - rekao je Marjanović.

Da će biti na čelu bolnice u Gradišci Mirko Manojlović je takođe saznao u petak od Bogdanića, a prema njegovim riječima očekuje ih prava borba u narednom periodu.

- Pokušaćemo smanjiti rashode i pacijentima, kao najvažnijem segmentu zdravstvenog sistema, pružiti maksimum uvažavajući tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo kao kompletno društvo - rekao je Manojlović i istakao da će tražiti rješenje za  sve prisutniju tendenciju odliva kadrova, pogotovo medicinara sa srednjom školom. 

Biografije

Novoimenovani v.d. UKC RS Vlado Đajić (52) zaposlen je kao specijalista neurologije i šef je Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti. Redovni je profesor Medicinskog fakulteta u Banjaluci, a tokom rata je kao ljekar učestvovao u spasavanju više stotina ranjenika.

Organizovao je projekat prevencije moždanog udara u RS kojim je besplatno pregledano više od 35.000 stanovnika u svim opštinama, što je jedinstven projekat u svijetu.

Mirko Stanetić bio je direktor UKC-a u periodu od 2008. do decembra 2011. godine, kada je smijenjen, a u njegovu fotelju tada je sjeo doktor Brano Topić. Na čelo UKC-a Stanetić se vratio u junu 2014. godine, kada je imenovan umjesto Duška Račića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana