"Trka mira" ušla u BiH

Srna
"Trka mira" ušla u BiH

NOVI GRAD - Međunarodna "Trka mira" danas je na graničnom prelazu u Novom Gradu ušla iz Hrvatske u BiH čiji je cilj promocija saradnje među ljudima.

Na mostu na rijeci Uni načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina predao je upaljenu baklju koja simbolizuje ljudsku težnju za ljepšim i srećnijim životom načelniku Novog Grada Miroslavu Drljači.

Arbutina je rekao da je ovo jedna od zajedničkih aktivnosti dvije susjedne lokalne zajednice koje imaju dobru saradnju i to treba da bude nastavljeno.

Drljača je naglasio da je u ovom izazovnim vremenima mir prijeko potreban.

Koordinator "Trke mira" za BiH Amur Bašić istakao je da je cilj promocija mira i saradnje među ljudima.

"Moto trke je `tvoj je prvi korak`. Svako može na uradi nešto u svojoj porodici, školi, zajednici i tako doprinese globalnom miru", naveo je Bašić.

Koordinator za Hrvatsku Gordana Petrovčić rekla je da trku prati dobra atmosfera i da je ideja da su svi jednaki bez obzira iz koje sredine dolazili.

Nakon prelaska u Novi Grad, učesnici trke su sa učenicima iz Novog Grada došli do gradske plaža Ada gdje je predstavljena manifestacija. Trka je nakon toga krenula prema Prijedoru.

"Trka mira" pokrenuta je 1987. godine kao globalna sportska manifestacija posvećena miru, harmoniji i prijateljstvu među ljudima i narodima svijeta bez obzira na nacionalnu, rasnu, vjersku ili političku pripadnost.

Međunarodni tim trkača nosi upaljenu baklju kao simbol ljudske težnje za ljepšim i srećnijim svijetom.

Baklja se prenosi iz ruke u ruku na trasi koja je nekoliko puta duža od zemaljskog obima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana