Namet kao vjetar u leđa seoskom turizmu

Anita Janković Rečević
Namet kao vjetar u leđa seoskom turizmu

BANjALUKA - Vlasnici seoskih domaćinstava koji pružaju usluge smještaja od iduće godine trebalo bi da plaćaju boravišnu taksu po svakom ostvarenom noćenju, što će, prema riječima stručnjaka, uvesti red u ovu djelatnost i dati snažniji vjetar u leđa onima koji posluju legalno.

Sadašnjim zakonskim rješenjem pružaoci ugostiteljskih usluga u apartmanima, kućama za odmor i sobama za iznajmljivanje bili su izuzeti iz sistema plaćanja boravišne takse, kako bi se u što većoj mjeri olakšao rad tih ugostitelja, ali bi se to moglo promijeniti ukoliko narodni poslanici daju zeleno svjetlo izmjenama Zakona o boravišnoj taksi, čiji je nacrt Vlada RS već utvrdila.

Rukovodilac Sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji RS (TORS) Marko Radić za “Glas” kaže da se ponuda Srpske mahom bazira na ruralnom turizmu, što je danas trend u svijetu.

- Neophodno je jasno razdvojiti luksuzne vile i apartmane u ruralnim područjima od smještaja koji je dio seoskog ili agroturističkog domaćinstva. Toga nemamo mnogo i potrebno je te ljude sačuvati, dati im vjetar u leđa u smislu podsticaja njihovom radu, kako bismo i sve ostale koji te mogućnosti imaju dodatno ohrabrili na slične aktivnosti. Sela nam nestaju i moramo napraviti jasniju razliku između nekoga ko samo izdaje smještaj u selu od domaćina koji na selu živi, privređuje i ostvaruje dodatnu zaradu kroz turizam - kazao je Radić, dodajući i da će punjenje kase zavisiti od ažurnosti i kontrola inspekcija.

Gazdinstvo Šišić, smješteno u prelijepom prirodnom ambijentu hercegovačkog sela Do u Popovom polju, seoskim turizmom bavi se već duže od deset godina. Gosti im stižu sa svih meridijana, a koliko su traženi, potvrđuje podatak da im je smještaj bukiran sve do kraja ljetne sezone.

- Novi zakon će biti podsticaj za snažniju promociju turizma, očekujemo da se u narednom periodu mnogo više pružalaca usluga uključi u legalne tokove. U Trebinju, recimo, ima mnogo gostiju, a jako malo prijavljenih noćenja turista, tako da plaćanje takse ne vidimo kao namet, već kao neki vid satisfakcije onima koji su u regularnim tokovima da nastave da se bave turizmom. To je i podsticaj onima u sivoj zoni da posluju legalno - rekli su u gazdinstvu Šišić za “Glas”.

Da predstojeća ljetna turistička sezona rezultatima obori i rekordnu prethodnu godinu, očekuje ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić.

- Zadovoljan sam turističkim rezultatima u prvom kvartalu ove godine jer su nastavljeni pozitivni prošlogodišnji trendovi. Podaci sada za predsezonu, u proljetnom i ljetnom periodu, na turističkim destinacijama poput Trebinja, Foče i Banjaluke, pokazuju da su hoteli već sada poprilično bukirani i da je  teško naći slobodan krevet - rekao je Šulić.

Centralni sistem

Marko Radić kaže da je Srpska gotovo 13 godina čekala novi zakon o boravišnim taksama, ako se izuzmu izmjene i dopune iz 2015. godine kada je uvrštena obaveza plaćanja paušala.

- Nakon Zakona o ugostiteljstvu, promjene Zakona o boravišnoj taksi idu u skladu sa planom i pokretanjem centralnog informacionog sistema, prema  kojem će biti zakonska obaveza korištenja za sve vrste smještaja koji se izdaje - naglasio je Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana