Izložen „Babin hrast“ star 300 godina

GS
Izložen „Babin hrast“ star 300 godina

„Babin hrast“, svojevrsni simbol Dervente star oko 300 godina, izložen je u parku kod Ukrine, a sve informacije o ovom eksponatu na srpskom i engleskom jeziku upisane su na tablu koja se nalazi uz ovaj jedinstven primjer lužnjaka.

„Babin hrast“ prije nego što se srušio prošle godine usljed nevremena, nalazio se u naselju Lug pored magistralnog puta Derventa – Prnjavor, i bio je jedno od najraskošnijih i najvećih stabala hrasta lužnjaka u Republici Srpskoj. Stablo visoko 20 metara, prečnika debla oko 190 centimetara, bilo je rijedak primjerak lužnjaka.

Upravo zbog toga, ali i izuzetne ambijentalne vrijednosti, Turistička organizacija grada preuzela je brigu o hrastu.

– „Babin hrast“, koji je ime dobio po starici koja je živjela u kući pored, bio je i ostao simbol i ponos grada, ali i spomenik gorostasne šume lužnjaka koja se prije nekoliko vijekova protezala dolinom rijeke Ukrine. Ovaj hrast je i simbol života i mjesto okupljanja na kojem su, u ranijim decenijama, organizovani zborovi i igranke. Bio je pod zaštitom Zemaljskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirodne rijetkosti NR BiH od 1965. godine kao prirodna i dendrološka rijetkost. Republički zavod za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog naslijeđa ga je revalorizovao 2017. godine, kao objekat prirodnog naslijeeđa. Zbog svega toga odlučili smo da, uz podršku Gradske uprave, hrast izložimo i obezbijedimo informacije sugrađanima kako bi se istorija hrasta prenijela i na buduće generacije – rekla je direktorica Turističke organizacije grada Biljana Teofilović.

Poslije urušavanja hrasta, Gradska uprava je podržala ideju Turističke organizacije, te preuzela brigu o sječi, orezivanju, prevozu i postamentima za izlaganje hrasta, prenosi Derventski list.

Osim „Babinog hrasta“ u Žeravcu se nalazi i hrast lužnjak čija se starost procjenjuje na oko 400 godina, a koji bi mogao da bude proglašen spomenikom prirode.

Legende

Iza ovog hrasta ostale su brojne priče i predanja, a prema jednoj od lokalnih legendi ispod hrasta su se mogli skupiti svi stanovnici sela Lug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana