"Трка мира" ушла у БиХ

Srna
"Трка мира" ушла у БиХ

НОВИ ГРАД - Међународна "Трка мира" данас је на граничном прелазу у Новом Граду ушла из Хрватске у БиХ чији је циљ промоција сарадње међу људима.

На мосту на ријеци Уни начелник општине Двор Никола Арбутина предао је упаљену бакљу која симболизује људску тежњу за љепшим и срећнијим животом начелнику Новог Града Мирославу Дрљачи.

Арбутина је рекао да је ово једна од заједничких активности двије сусједне локалне заједнице које имају добру сарадњу и то треба да буде настављено.

Дрљача је нагласио да је у овом изазовним временима мир пријеко потребан.

Координатор "Трке мира" за БиХ Амур Башић истакао је да је циљ промоција мира и сарадње међу људима.

"Мото трке је `твој је први корак`. Свако може на уради нешто у својој породици, школи, заједници и тако допринесе глобалном миру", навео је Башић.

Координатор за Хрватску Гордана Петровчић рекла је да трку прати добра атмосфера и да је идеја да су сви једнаки без обзира из које средине долазили.

Након преласка у Нови Град, учесници трке су са ученицима из Новог Града дошли до градске плажа Ада гдје је представљена манифестација. Трка је након тога кренула према Приједору.

"Трка мира" покренута је 1987. године као глобална спортска манифестација посвећена миру, хармонији и пријатељству међу људима и народима свијета без обзира на националну, расну, вјерску или политичку припадност.

Међународни тим тркача носи упаљену бакљу као симбол људске тежње за љепшим и срећнијим свијетом.

Бакља се преноси из руке у руку на траси која је неколико пута дужа од земаљског обима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана