Цијела Српска на ногама у случају нестанка дјетета

Данијела Бајић  и Анита Јанковић Речевић
Цијела Српска на ногама у случају нестанка дјетета

БАЊАЛУКА - С циљем бржег и ефикаснијег проналажења дјеце у случају нестанка Српска је започела измјене законских прописа који ће омогућити успостављање система "Пронађи ме" на територији Републике, чиме ће уз Србију бити једина земља у региону гдје ће цјелокупна јавност бити алармирана ако се деси немили догађај.

Наиме, министри у Влади РС усвојили су на сједници информацију о успостављању Система хитног обавјештавања јавности у случају нестанка малољетника "Пронађи ме" у Српској. Владу и Министарство унутрашњих послова на овај корак подстакао је недавни случај нестанка мале Данке Илић у Србији, када је први пут у тој земљи активиран систем хитног обавјештавања јавности.

Директор Центра за несталу и злостављану дјецу из Србије Игор Јурић рекао је за "Глас" да је овај корак МУП-а РС и Владе од изузетне важности.

- Веома сам захвалан МУП-у Српске што су схватили важност система "Пронађи ме" и што су све урадили самоиницијативно. Ми смо ту да им пружимо подршку у имплементацији, а знам да је МУП Србије већ дао одређене упуте колегама из Српске шта и како треба радити. Моја идеја и визија је да ће систем бити успјешан тек када га успоставе све земље региона. Српска ће уз Србију бити друга у региону која је то урадила, што је на понос свих њених грађана - рекао је Јурић.

Наду да ће једног дана поново угледати своју Тању не губи бака Савка Варајић из Добоја, чија је двадесеттрогодишња унука, држављанка Канаде, нестала у јулу прошле године у Добоју и од тада јој се губи сваки траг.

- Камо среће да систем "Пронађи ме" у Српској не затреба, али у случају нестанка дјетета сигурно ће добро доћи. Међутим, тај систем неће олакшати мени и другима који трагамо за својим члановима породице, који нису много старији од тих малољетника. Зашто тај систем не би послужио и за старије, јер много одраслих нестаје, сигурно не својом вољом. И њихове породице би вољеле да знају гдје су - запитала се кроз сузе Савка Варајић

У Бироа Владе Српске за односе са јавношћу појаснили су да је циљ унапређење механизма дјеловања у случају пријаве нестанка малољетника међуинституционалном сарадњом указујући на потребу успостављања система обавјештавања и информисања јавности.

У саопштењу је наглашено да је МУП РС од 2018. активан члан невладине организације "Амбер алерт Јуроп" која окупља велики број земаља чланица, али то чланство не омогућава активирање система хитног обавјештавања јавности, што је циљ МУП-а РС који је анализирао како такви системи функционишу у САД, Европи и земљама окружења.

- Њихов систем, у случајевима нестанка дјеце омогућава полицији да хитно, путем савремених средстава комуникације обавијести јавност и тако у потрагу укључи ширу друштвену заједницу, објављујући информације путем медија, телевизијских и радио-емисија, интернета, СМС порука, екрана на аутопутевима - истакнуто је у саопштењу.

Надаље је наведено да се самим тим код грађана додатно развија осјећај сигурности и учвршћује повјерење у полицију.

- Систем се не покреће у свим случајевима пријаве нестанка, већ искључиво код нестанка малољетника са елементима пријетње по живот да би у што краћем року већи број грађана био информисан, а самим тим потрага учинила ефикаснијом. Увођење система "Пронађи ме" у РС је искључиво у њеној надлежности и покреће се одлуком МУП-а - појашњено је у саопштењу.

Влада РС утврдила је и приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима по хитном поступку, којим се додатно дефинише законски оквир за увођење система "Пронађи ме".

У саопштењу Владе РС наведено је да МУП РС посебну пажњу посвећује заштити малољетника те су у том смислу у претходном периоду усвојени Стратегија за борбу против сајбер криминалитета у Српској за период 2020-2024. године. Усвојен је и Акциони план за заштиту дјеце од сексуалног злостављања и искоришћавања у дигиталном окружењу у Српској 2023-2024. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана