Природне љепоте Српске све више привлаче туристе

Независне
Природне љепоте Српске све више привлаче туристе

БАЊАЛУКА, ТРЕБИЊЕ - Да природне љепоте Српске све више привлаче туристе показују и подаци за прва три мјесеца ове године када је Српску посјетило 91.522 туриста, а број долазака је растао из мјесеца у мјесец.

Тако су у јануару, према подацима Републичког завода за статистику Републике Српске, остварена 26.643 доласка туриста. У фебруару је, у односу на јануар, та бројка била већа за нешто више од пет хиљада, односно остварена су 31.664 доласка туриста, док је у марту Српску посјетило 33.215 туриста.

Да су подаци задовољавајући, потврђује и Марко Радић, руководилац Сектора за промоцију у Туристичкој организацији Републике Српске, који за "Независне новине" истиче да је статистика у рангу прошлогодишње када је у питању прво тромјесечје, што је задовољавајуће с обзиром на мањак сњежних падавина у кључним мјесецима зимске сезоне.

"Упркос најнапреднијој технологији за вјештачко осњежавање, високе температуре ипак нису дозволиле број дана скијања који је планиран почетком сезоне. Док чекамо априлску статистику и резултате, можемо видјети да је почетак маја врло добар, са великим бројем резервација, а с тим улазимо полако и у главни дио љетње сезоне, када се до краја септембра очекује велики број културних, спортских и музичких догађаја", каже Радић.

Како истиче, и у наредном периоду у Српској ће бити бројни догађаји који ће привући туристе.

"Поред главног туристичког производа, а то је рафтинг на Тари, крај маја је резервисан за Свјетско првенство у рафтингу на Врбасу. Ту су и фестивали попут 'ОК Феста', 'Бањалука феста', неколико моторијада и велики број концерата", каже Радић.

Према његовим ријечима, Српска је дестинација активног одмора.

"Велико интересовање је и за боравак у Парку природе 'Орјен', националним парковима 'Сутјеска' и 'Козара', док су, рецимо, Јањске отоке или Пецка идеални за викенд боравке и обиласке ријека Сане, Јања или Рибника", истиче Радић за "Независне новине", додајући да током цијеле сезоне постоји интересовање за бањске центре широм Српске.

Задовољни почетком овогодишње сезоне су и у Требињу, а према ријечима Николе Кокића из Туристичке организације Требиње, у прва три мјесеца ове године забиљежен је већи број туриста него у истом периоду лани, а најјужнији град био је пун туриста и у мају.

"Оно што можемо да кажемо је да је током првомајских и васкршњих празника град био изузетно пун. Био је утисак као да је цијели регион дошао у наш град, тако да можемо да кажемо да су првомајски празници у Требињу постали својеврстан бренд и мотив туристичких путовања свих туриста из региона, али и туриста са свих осталих свјетских континената, што нас свакако радује", истиче Кокић, додајући да у Требиње долазе и туристи из Кине, азијских земаља и САД.

У најјужнијем граду Српске током васкршњих и првомајских празника било је попуњено више од 90 одсто смјештајних капацитета.

"Наиме, наша понуда има разне облике туризма, од вјерског, културно-историјског и винског туризма, до одличне гастрономије, сјајне авантуристичке понуде, сјајне природе и климе, а првенствено сјајних људи. Све су то мотиви који људе подстичу да долазе у наш град", прича Кокић за "Независне новине".

Према његовим ријечима, ово би могао бити увод у изузетну љетњу сезону.

"Наше индиције говоре да ће љетња сезона бити изузетна, наравно ако послужи вријеме. Доста је ту и нових туристичких садржаја који привлаче туристе, тако да с право можемо да кажемо да ће 2024. година сигурно бити рекордна и да је Требиње и даље регионални лидер што се тиче туристичке понуде Босне и Херцеговине", каже он.

Када је ријеч о ноћењима, у Републици Српској су у јануару остварена 76.184 ноћења, у фебруару 88.858,  а у марту 85.238 ноћења туриста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана