И онима који нас мрзе рецимо "Христос васкрсе"

Срна
И онима који нас мрзе рецимо "Христос васкрсе"

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је вјерном народу да загрле и опросте једни другима, те пожелио да праштају, а онима који их мрзе да пјевају пјесму о Христовом васкрсењу.

Патријарх српски је на Пасхалној вечерњој служби – вечерњој љубави у Храму Светог Саве на Врачару, којој су присуствовали и ветерани са Кошара и Паштрика, рекао да су они могли да буду истински борци јер су прожети вјером у Христа и васкрсење Христово.

"Зато су могли да буду истински борци, онакви какви су одувек били српски борци, јаки, неустрашиви у борбама, али кад престану борбе и ратови милосрдни, спремни на праштање, на љубав и на руку према сваком човеку, руку помирења, руку загрљаја", поручио је Његова светост.

Патријарх Порфирије је нагласио да су такви увијек били они који су разумјели ријеч Христову да нема ништа веће него положити свој живот за ближње своје, баш онако као је и сам Господ учинио за сваког човјека и једанпут за свагда одредио да, без обзира на то шта све може постојати у међусобним односима међу људима, на крају се вјером у васкрсење Христово треба трудити да та љубав према Христу и вјера у односу на њега учини баш као што се чује у пјесмама и шта ће се слушати ових дана васкрсења Христовог.

"Загрлимо једни друге! Опростимо једни другима! Рецимо и онима који нас мрзе: Христос васкрсе! И њих загрлимо јер се једино тако сараспињемо са Христом, умиремо са Њим, али и оно што је најважније – саваскрсавамо заједно са Њим већ овде и сада", рекао је Његова светост.

Патријарх српски је навео да се побједа живота над смрћу, правде над неправдом, истине над лажи, доживљава не као нешто што ће тек доћи и што је изван људи, него као опипљива реалност у којој учествују овдје и сада, не по својој врлини и по својим снагама, него по дару васкрслог Христа, објављено је на сајту СПЦ.

"Да сте сви благословени, да Бог да свима добро здравље, дуг живот, међусобну љубав и разумевање, то је најважније. Загрлимо једни друге, опростимо једни другима васкрсењем Христовим и певајмо праштајући и онима који нас мрзе песму: `Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт разруши и онима који су у гробовима живот дарова! Христос васкрсе`", поручио је Његова светост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана