Питали смо: Када и зашто бракови најчешће пуцају

Данијела Бајић
Питали смо: Када и зашто бракови најчешће пуцају

БАЊАЛУКА - Тачку на заједнички живот у Српској лани су ставила 974 пара, а ако је судити на основу података статистичара сваки други брак пукне до девете године.

Према најновијим подацима Завода за статистику, у Српској се лани на овај корак одлучило за девет парова више у односу на годину раније. Највише развода, стоји у годишњем извјештају завода, забиљежено је у Бањалуци и то 206, за 81 више него у Бијељини, док је брачни крах у Приједору доживјело 80 парова.

Статистика каже да чак два одсто парова у Српској лани није издржало ни годину у браку, док се између прве и четврте године заједничког живота развело 21,7 одсто супружника. Брачни бродолом између пете и девете године заједничког живота доживјело је 22 одсто парова.

- На 1.000 склопљених бракова разведено је 178 бракова.

Просјечна доб мушкараца при разводу брака лани је износила је 43,3,  а код жена 39,2 године - наведено је у извјештају.

До краха брачне заједнице, према ријечима стручњака, углавном долази у ситуацијама када један партнер одбија да учествује у подјели послова, затим ту је и алкохол који са собом неријетко повлачи и породично насиље.

Да многи одлуче да ставе тачку на заједнички живот између пете и девете године потврђује нам и социјални радник - породични терапеут Центра за социјални рад Бањалука Сњежана Максимовић. Она каже да је и тада највећа вјероватноћа за брачни бродолом.

- Супружници се разводе најчешће из разлога што не знају комуницирати, нису отворени и јасни у ономе шта желе. Многи свом партнеру не говоре шта желе, него од њега очекују да препозна потребе друге половине, јер сматрају да "ако ме волиш, знаћеш шта ми треба". На наше питање: "Шта вам треба од вашег партнера", они најчешће немају одговор, само кажу разумијевање - казала је Максимовићева.

Додала је да има и оних партнера који врло често, из неког разлога, не уважавају потребе другог.

- Примјера ради, супруге често подсјећају како мужеве стално наводе да прошетају заједно са дјецом. Мужеви углавном сматрају да је то глупо, али то не значи да је он лош и да му није стало.

Једноставно мушкарци то другачије доживљавају. Дакле, не уважавају потребе оног другог партнера, јер мисле да је то неважно - објаснила је Максимовићева.  

Према њеним ријечима, врло често се испостави да су бракови "танки" тек када се дјеца роде.

- Кривац за развод никако нису дјеца, него се по њиховом рођењу види ко је спреман колико да учествује. Парови док су сами могу бити и без ручка, али кад беба стигне онда мора бити новца и за пелене, кашице и све остало - истакла је Максимовићева и додала да млади људи нису спремни да се пуно жртвују.

С друге стране, велику грешку, сматра она, праве и родитељи који дјецу савјету да не трпе ништа у браку, него да се ако не иде врате кући. Она је истакла да љубав није свемогућа и не може ријешити све проблеме те поручила да се успјешан брак заснива на доброј комуникацији.

Адвокат Маријана Благојевић из Бањалуке казала је да је у посљедње двије године примјетан већи број захтјева за развод брака, највише млађих парова са малом дјецом.

- Процедура развода може да потраје и до пола године, осим ако се не ради о споразумном разилажењу, када завршимо и за мјесец јер углавном све буде готово на једном рочишту - казала је Благојевићева.

ВЈЕНЧАНИ

У Српској је током прошле године склопљено 5.471 брак, што је за 56 мање у односу на прошлу годину. Према посљедњим расположивим подацима Евростата за 2022. годину, стопа нупцијалитета у ЕУ-27 износила је 4,2 склопљена брака на 1.000 становника, док је лани у Српској она износила 4,9 склопљених бракова на 1.000 становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана