У океану пронађена мистериозна рупа без дна (VIDEO)

GS
Foto: YT

На дну океана пронађена је мистериозна рупа која је толико дубока да научници до сада нису успјели да пронађу њен крај.

Ова "бескрајна" провалија је преузела титулу најдубље плаве рупе на свијету, надмашивши Змајеву рупу у Јужнокинеском мору која је дубока 300 метара.

Плава рупа Таам Ја' на југоисточној обали Мексика је више од 100 метара дубља од Змајеве рупе. Када се гледа одозго, провалија пречника 150 метара подсјећа на зјеницу ока.

Таам Ја' се налази у заливу полуострва Јукатан на граници са Белизом. Толико је дубока да се чак ни звук не може одбити од њеног дна.

Наиме, Таам Ја' је "прогутала" одјеке акустичних таласа прије него што су успјели да продру дубље од 274 метра. Како би ријешили мистерију дубине ове провалије, научници мексичког института Ел Kолегио де ла Фронтера Сур (ЕЦОСУР) су 2023. године у рупу спустили кабл са уређајем који мјери притисак воде, температуру и проводљивост. Међутим, када је измотан цијели кабл од 500 метара, уређај још увијек није стигао до дна.

С обзиром на то да рубне стијене плаве рупе Таам Ја' падају под благим углом, уређај је завршио 420 метара испод нивоа мора.

"Нисмо још достигли дно", написали су стручњаци из ЕЦОСУР-а и додали да намјеравају током сљедеће експедиције послати подводног робота који би могао да одведе уређај још дубље.

Када је уређај достигао дубину од 400 метара, подаци су показали да су се водени услови нагло промијенили и приближили онима у Карипском мору; вјероватно зато што се у рупи налази тунел који је повезује са океаном, пише Science Alert.

Живот у "бездану" Јукатан је познат по геологији која подсјећа на швајцарски сир. На њему се налази 10.000 вртача испуњених слатком водом и огроман лавиринт подземних пећина и подводних ријека.

С обзиром на то да кратер Chichulub окружује велика група вртача, научници сматрају да је на данашњу необичну геологију регије утицао удар астероида који је убио диносаурусе, преноси Б92.

Кратер је настао прије више од 66 милиона година када је у Земљу ударио велики астероид пречника око десет километара. Процјењује се да Chichulb има пречник између 180 и 200 километара, а да је дубок око 20 километара.

У вртачама су пронађени разни екосистеми упркос недостатку свјетла и ниским нивоима кисеоника. Биолози су током истраживања плавих рупа широм свијета наишли и на потпуно нове облике живота.

"Унутар дубина Таам Ја' могла би се налазити занимљива биолошка разноврсност", сматрају научници из ЕЦОСУР-а.

VIDEO

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана