ТикТок тужио владу САД

ГС
ТикТок тужио владу САД

ТикТок тужи владу САД због новог закона који би присилио ову апликацију да се одвоји од кинеске компаније БајтДенс, или јој у супротном пријети забрана у Америци.

У документу који је данас предат суду, пише да амерички Конгрес "предузима мјеру без преседана, којом директно издваја и забрањује ТикТок", и тврди се да је овај потез "неуставан".

Тужба наводи и да није могуће да БајтДенс прода апликацију, као и да би закон "наметнуо потпуно гашење" до 19. јануара сљедеће године.

"Први пут у историји, Конгрес подржава закон који издваја једну једину платформу и позива на њену забрану. Тиме се забрањује и да сви Американци учествују у јединственој онлајн заједници коју чини више од милијарду људи широм свијета", наводи се у тужби.

Подсјетимо, амерички предсједник Џо Бајден недавно је потписао закон којим се компанији даје девет мјесеци да ТикТок прода некој америчкој фирми због "безбједносних разлога", или ће ова апликација бити забрањена.

"Чак и изјаве конгресмена једва наговјештавају неку потенцијалну могућност злоупотребе ТикТока од стране Кине, а не наводе никакве јасне доказе, без обзира на то што ова платформа ради отворено и транспарентно још од 2017. године у САД", пише у тужби.

ТикТок наводи и да забрана не би могла да се одржи јер би морали да преправљају "милионе линија кода" како би апликација промијенила власника, јер кинеска влада не би дозволила продају са актуелним алгоритмом ТикТока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана