Научници трагају за одговором да ли током сна мозак ефикасно елиминише токсине

Танјуг
Foto: Гардијан

ЛОНДОН - Ефекат доброг ноћног одмора на обнављање и регенерацију интоксикованог организма широко је препознат, а популарно научно објашњење наводи на закључак да мозак елиминише токсине током сна.

Међутим, нова открића сугеришу да би ова теорија, која је постала доминантно мишљење у неурологији, могла бити и погрешна, преноси лондонски дневник Гардијан.

Резултати нове студије су открили да су елиминација токсина и кретање течности у мозгу лабораторијских мишева значајно смањени током периода сна и илли под дејством анестезије.

“То звучи као идеја вриједна Нобелове награде. Ако сте ускраћени за сан, бројне ствари крену наопако - не сјећате се јасно ствари, координација ока и руке је лоша. Идеја да ваш мозак обавља овај основни 'кућни посао' током сна једноставно има смисла”, рекао је Ник Франкс, професор биофизике и анестезије на лондонском Империал Колеџу и коаутор студије.

Међутим, према његовим ријечима, постојали су само индиректни докази да систем за уклањање токсина из мозга појачава своју активност током спавања.

У најновијој студији објављеној у часопису Нејчр Неуросајенс, истраживачи су користили флуоресцентни контраст за проучавање мозга мишева што им је омогуćило да виде колико брзо се контраст кретао из можданих шупљина испуњених течношćу, тзв. можданих комора, у друге регионе мозга.

Студија је показала да је у поређењу са мишевима који су држани будни, количина контраста у мозгу смањена за око 30 одсто код мишева који спавају и за 50 одсто код мишева који су били под анестезијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана