Кружи око Јупитера: Откривена планета величине Земље

Агенције
Кружи око Јупитера: Откривена планета величине Земље

Астрономи су открили планету величине Земље која кружи око ултрахладне црвене патуљасте звијезде величине Јупитера.

Црвени патуљак, који се налази на око 55 свјетлосних година од нас, 100 пута је мање свјетао од Сунца и показује упола нижу температуру од наше звијезде.

Стјеновити свијет на тој планети названој Спекулус 3б, удаљен је 55 свјетлосних година од Земље и откривен је док се кретао испред своје звијезде домаћина, ултра-хладног црвеног патуљка који је дупло мање топлији од Сунца и 100 пута мање сјајан.

Новооткривена планета описана као "практично исте величине као Земља", која се окрене око црвеног патуљка сваких 17 сати, чинећи годину на планети краћом од једног земаљског дана.

Али док су године на Спекулусу-3б кратке, данима и ноћима нема краја.

"Вјерујемо да се планета ротира синхроно, тако да је иста страна, која се зове дневна страна, увијек окренута ка звијезди, баш као што је и Мјесец према Земљи. С друге стране, ноћна страна је заробљена у бескрајној тами", рекао је Мишел Гијон, астроном са Универзитета у Лијежу у Белгији и главни аутор студије.

Ово је тек други планетарни систем који је откривен око једне овакве патуљасте звијезде, након детекције седам стјеновитих свијетова око Траписта-1, још једне хладне црвене патуљасте звијезде удаљене 40 свјетлосних година од Земље, преноси Спејс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана