Научници на опрезу, припремају вакцину због ширења болести

Г.С.
Научници на опрезу, припремају вакцину због ширења болести

Широко распрострањено присуство птичјег грипа код америчке стоке и у млијеку довело је до тога да су научници који раде на стварању вакцина у стању приправности.

Године 1918. од птичјег грипа је умрло више од 50 милиона људи, више него од било које друге забиљежене епидемије, преноси ББЦ.

Данас, високо патогени сој птичјег грипа, назван Х5Н1, изазива глобалну пандемију код животиња, иако је инфекција људи овим сојем до сада веома ријетка.

Од појаве соја 1996. године, угинуле су милијарде живине, милиони птица у дивљини и заражено најмање 48 врста сисара. У САД су мачке са фарме угинуле након што су пиле непастеризовано млијеко говеда заражених Х5Н1. Најновији сој се није прилагодио да се лако шири међу људима, преноси Б92.

Од 2003. године, 463 особе су умрле од вируса, који има застрашујућу стопу смртности од преко 50 одсто међу људима. За сада се сматра да су случајеви преношења са човјека на човјека ограничени и неодрживи.

Али способност вируса да прелази са сисара на сисара може се промијенити.

У марту је утврђено да се варијанта шири међу говедима и живином. До априла, радник на фарми у Тексасу постао је прва особа која се заразила вирусом од краве.

Са модерним сточарством које нуди потенцијално огроман инкубатор за вирус, даља мутација која резултира ефикаснијим ширењем код сисара, укључујући људе, могла би постати вјероватнија, упозорили су научници.

Ако вирус добије способност да се ефикасно шири код људи, вакцина би била један од начина да се успори његов напредак. Према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО), вирус још није у фази у којој је потребна вакцина за људе. Али у ишчекивању промјена, СЗО је потврдила да постоје системи и планови за њену производњу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана