"Одлучност је више од камере”: НАСА се клади на камеру од 36 пиксела

GS
Foto: NASA

НАСА-ин свемирски телескоп Џејмс Веб прави кораке у астрономији са својим првенствено инфрацрвеним фотографијама од 122 мегапиксела снимљеним 1,5 милиона километара од Земље. Импресивне ствари. Међутим, најновији ски-пипер свемирске агенције има другачији приступ, изводећи револуционарну науку о свемиру са 36 пиксела. Није грешка у куцању – 36 пиксела, а не 36 мегапиксела.

Мисија рендгенског снимања и спектроскопије (КСРИСМ), која се изговара као "кризма", је сарадња између НАСА-е и Јапанске агенције за истраживање свемира (ЈАКСА). Сателит мисије лансиран је у орбиту прошлог септембра и од тада претражује космос у потрази за одговорима на нека од најсложенијих питања науке. Инструмент за снимање мисије, Ресолве, има сензор слике од 36 пиксела. 

"Одлучност је више од камере. Његов детектор мери температуру сваког рендгенског ваздуха који га удари", рекао је Брајан Вилијамс, НАСА-ин КСРИСМ пројекат научник у Годарду, у изјави за штампу. "Ресолве зовемо микрокалориметарски спектрометар јер сваки од његових 36 пиксела мјери мале количине топлоте коју испоручује сваки долазни рендгенски снимак, што нам омогућава да видимо хемијске отиске прстију елемената који чине изворе са невиђеним детаљима.

Опремљен изванредним низом пиксела, Ресолве инструмент може детектовати "меке" рендгенске зраке, који поседују енергију приближно 5.000 пута већу од таласних дужина видљиве свјетлости. Његов примарни фокус је истраживање најтоплијих космичких региона, највећих структура и најмасивнијих небеских објеката, као што су супермасивне црне рупе. Упркос ограниченом броју пиксела, сваки пиксел у Ресолвеу је изванредан, способан да генерише богат спектар визуелних података који обухвата енергетски обим од 400 до 12.000 електрон-волти. 

 Агенција каже да инструмент може да уочи кретање елемената унутар мете, у суштини нуди тродимензионалну перспективу. Гас који се креће према нама емитује нешто веће енергије него иначе, док гас који се удаљава емитује нешто ниже енергије. Ова способност отвара нове путеве за научна истраживања. На примjер, омогућава научницима да разумију проток врелог гаса у јатима галаксија и да помно прате кретање различитих елемената у остацима експлозија супернове, преноси "PCPress". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана