Научници у подводној пећини открили непознато створење без очију

Б92
Научници у подводној пећини открили непознато створење без очију

Ружичасто створење без очију откривено је у подводној пећини у Кини за које научници тврде да би могло да одговори на мистерије о еволуцији.

Истраживачи су открили нову врсту пећинске рибе која живи дубоко у подземним токовима рјечног система Вујианг. Риба коју су пронашли је слијепа са очима које се појављују као црне тачке испод коже, пише Дајли Мејл.

Истраживачи су ову пећинску рибу назвали "Guiiang Golden-line Barbel" по неколико блиско повезаних врста мрене са златним линијама, као и граду Гуијанг, који се налази у близини ријеке у којој је пронађена.

"Разноликост рибе у сливу ријеке Јангце града Гуијанг, најурбанизованијег подручја Гуиџоуа, дуго је потцијењена", рекли су истраживачи.

Пронађено је чак 66 сродних врста риба "Sinociclocheilus" које живе у сливу Бисерне ријеке јужно од Гуиџоуа, али само шест врста је пронађено у басену ријеке Јангце у Гуиџоуу и њеној локалној притоци ријеке Вуђианг.

Тим за истраживање риба сумњао је да ће се још више неоткривених врста рибе наћи у огромним ријечним пећинама система Вујианг.

Геологија овог ријечног система Вујианг у централној провинцији Гуизхоу је углавном кречњак и друге карбонатне стијене познате као "краш", које се лако растварају у води стварајући дренаже и вртаче широм овог региона јужне централне Кине.

"Слично сливу Бисерне ријеке, ријечни систем Вујианг такође показује екстензивне и добро развијене крашке форме", написали су научници у својој новој студији, "што је обезбиједило добре услове за формирање подземних ријечних система."

"Guiiang Golden-line" мрена може да нарасте до око 12 центиметара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана