Колико ће бити животни вијек у 2050. години?

Tанјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Животни вијек на глобалном нивоу биће повећан за готово пет година до 2050, са 73,6 година колико је био у 2022. на 78,2 године у 2050. години, наводи се у студији објављеној у енглеском часопису Лансет.

У том медицинском часопису се наводи да ће до 2050. године очекивани животни вијек мушкараца бити повећан за 4,9 година на 76 година, а жена за 4,3 године на 80,5 година. 

У студији, коју је сачинио Институт за јавно здравље који се бави глобалном здравственом статистиком, а налази се на Универзитету Вашингтон у Сијетлу у САД, истиче се да ће очекивани животни вијек расти брже у регионима који тренутно имају релативно низак животни вијек, као што је подсахарска Африка.

Према том истраживању, континуирани раст очекиваног животног вијека послједица је мјера у јавном здравству које су довеле до ефикасног лијечења кардиоваскуларних болести, короне и низа других заразних болести.

Истовремено, научници наглашавају да ће неинфективне болести више ометати раст очекиваног животног вијека у будућности него заразне, наводећи као примјер кардиоваскуларне болести, канцер, хроничну опструктивну болест плућа и дијабетес, пренио је сајт Медикал прес.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана